Ironiile lui Iohannis vin după ce Parlamentul European a dezbătut, luni la Strasbourg, o rezoluție pentru comemorarea a 30 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989, iar fostul președinte Traian Băsescu a declarat, la dezbatere, că românii au decis în 1989 să spună un „nu” hotărât comunismului, cu sacrificiul vieții lor și au revenit în familia europeană.

De asemenea, Băsescu a adăugat că România este acum în NATO, în UE, acolo unde îi e locul.

Potrivit unor surse de la Cotroceni, Iohannis ar fi vorbit într-o discuție informală despre declarațiile lui Băsescu. „Petrov s-a trezit puțin și el, a avut o străfulgerare. Inițiativa a fost bună”, a spus Iohannis.

Totusi, președintele Iohannis crede că după al doilea mandat de președinte, Traian Basescu „mai bine ar fi plecat pe mare”, scrie romaniatv.net.

Băsescu, colaborator al securității ?

Fostul președinte Traian Băsescu a pierdut în primă instanță procesul cu CNSAS, judecătorii Curții de Apel București stabilind că el a fost colaborator al Securității ca poliție politică. Băsescu poate ataca decizia, aceasta nefiind definitivă.

Traian Băsescu a declarat că va ataca decizia instanței, la Înalta Curte de Casație și Justiție. „Nu mă apuc să dau cu pietre în judecător. Îmi pare rău că după ce am condamnat comunismul, am deschis arhivele Securității, vine acest verdict. Nu am ce să-mi reproșez. Astea erau vremurile pe care le-am trăit. E ușor de dat ceasul înapoi 45 de ani, dar viața merge înainte. Va trebui să fiu mai clar în declarațiile de la ICCJ”, a spus fostul președinte, la Realitatea TV.

CNSAS a cerut instanței să constate faptul că fostul președinte a colaborat cu Securitatea. În dosarul depus de CNSAS la instanță, prin care cere să se constate calitatea lui Traian Băsescu de colaborator al Securității, ar exista două note informative olografe, semnate cu numele de cod „Petrov”, și un document pe microfilm trimis de SRI la CNSAS în aprilie 2019.

Traian Băsescu și-a văzut dosarul de la CNSAS cu doar câteva zile înaintea alegerilor europene și ar fi recunoscut că notele informative olografe îi aparțin, declarau pentru Europa Liberă surse din instituție.

Fostul președinte a fost verificat de mai multe ori de către CNAS, ultima adeverință, de necolaborarea cu Securitatea, fiind din februarie 2014. Celelalte sunt din 2002, 2004, 2006 și 2009.