Tricolorul nu a fost arborat Sfântu Gheorghe cu prijelul aniversării eliberării orașului: Nu am primit nicio astfel de cerere

Subprefectul judeţului Covasna, Dulany-Balogh Szilard, care a deschis ceremonia, a declarat că această zi are o semnificaţie deosebită, deoarece Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie străină.

„În urmă cu 77 de ani, pe 8 septembrie 1944, Sfântu Gheorghe avea să devină primul oraş din Transilvania recucerit de Armata Română. Armata Română nu a renunţat la dezideratul de a recupera Ardealul de Nord pierdut în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940, iar prin curajul dovedit, în două luni a recucerit 872 de localităţi, printre care opt oraşe, primul dintre acestea fiind Sfântu Gheorghe. (…)

În toate aceste lupte, Armata Română nu a fost singură, a fost permanent sprijinită de românii locului care vedeau în vitejii ostaşi nădejdea sigură a eliberării lor de sub ocupaţie şi a câştigării libertăţii naţionale. Din rândul acelor viteji de la începutul lunii septembrie 1944 au făcut parte generalul Grigore Bălan, locotenentul David Păiş, caporalul Gheorghe Arambaşa, dar şi numeroşi alţi eroi ale căror nume nu sunt cunoscute, care şi-au dat viaţa pentru reîntregirea ţării.

Astăzi, aici cinstim memoria, curajul, eroismul, loialitate şi dragostea faţă de ţară (…) Este datoria noastră să cinstim memoria eroilor căzuţi la datorie şi să învăţăm din istorie pentru a nu repeta greşelile din trecut.

Dacă ne cunoaştem istoria vom înţelege mai bine prezentul, dar datoria noastră este să privim spre viitor şi să facem tot ce ne stă în putinţă ca de acum încolo să nu mai fie nevoie ca măcar o singură persoană să îşi piardă viaţa pentru întregirea ţării şi să ne luptăm pentru o Românie cu o paradigmă schimbată, inovatoare, renovatoare, în care toţi cetăţenii ei să se simtă acasă” , a declarat subprefectul Dulany-Balogh Szilard.

Zi importantă pentru Armata Română

Comandantul Garnizoanei Sfântu Gheorghe, lt. col. Dorin Neagu a declarat că 8 septembrie reprezintă o zi importantă pentru Armata Română, marcând una dintre „cele mai frumoase victorii” ale acesteia.

„Sărbătorim un eveniment deosebit de important pentru comunitatea noastră, pentru Armata României şi, nu în ultimul rând, pentru întreaga naţiune. (…) În două luni, Armata Română, prin acte eroice, de vitejie şi prin sacrificii foarte mari a reuşit eliberarea Ardealului de Nord şi recuperarea teritoriului naţional. (…) Sărbătorim 77 de ani de când eroul Arambaşa a reuşit să pună drapelul tricolor pe turla Primăriei din Sfântu Gheorghe, dar şi 77 de ani de când mulţi eroi, cu şi fără nume, s-au stins în luptele crâncene care s-au dat pe aceste meleaguri”, a spus lt.col.Dorin Neagu.

Tricolorul nu a fost arborat

În acest an, autorităţile locale nu au arborat drapelul tricolor pe turla instituţiei, deşi conducerea Garnizoanei Militare Sfântu Gheorghe afirmă că a solicitat din timp acest lucru.

„Eu nu am primit nicio astfel de cerere. Domnul primar şi domnişoara viceprimar sunt plecaţi, deci, dacă era, trebuia să ajungă la mine (…). Eu nu am văzut nicio cerere. Dacă primeam, sigur se aproba, ca în fiecare an pe 8 septembrie, când sunt ceremoniile” , a declarat viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Toth Birtan Csaba, potrivit agerpres.ro.

Tricolorul pus pe Primăria Sfântu Gheorghe de Gheorghe Arambaşa, care şi-a pierdut viaţa în timpul luptelor, a fost înlăturat în timpul Regiunii Autonome Maghiare şi repus pe turlă în anul 1994, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la eliberarea oraşului.

Steagul a fluturat în acest loc până în anul 2014, când a fost înlăturat de conducerea Primăriei odată cu începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii.

Sursă foto: Dreamstime