Tricolorul flutură în Sfântu Gheorghe

Vineri, eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe, înfăptuită acum 79 de ani de armata română, este sărbătorită printr-o ceremonie militară şi religioasă.

8 septembrie 1944 este o dată rămasă în conștiința tuturor românilor care trăiesc în ținutul secuiesc. Și nu doar a lor. Acum 79 de ani,  Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de Armata Română de sub ocupaţia fascisto-hortystă. În acea zi, generalul Grigore Bălan, care conducea asaltul, a fost grav rănit de un foc de artilerie. Bravul ofițer a murit câteva zile mai târziu la spitalul din Sinaia, la doar 48 de ani.

Tricolorul a fost ridicat pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe de către caporalul Gheorghe Arambaşa, care şi-a pierdut şi el viaţa în timpul luptelor pentru eliberarea oraşului. Tricolorul a fost înlăturat în timpul Regiunii Autonome Maghiare şi repus pe turlă abia în anul 1994, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la eliberarea oraşului, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în prezenţa Ministrului Apărării Naţionale, generalul Nicolae Spiroiu.

Solemnitatea celor 79 de ani are loc în faţa sediului Primăriei și a început la ora 12,30. În cadrul evenimentului, a fost dezvelit bustul generalului Grigore Bălan, aflat în curtea noului sediu al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna.

Steagul a fost dat jos în 2014

Trebuie spus că steagul pus de caporalul Gheorghe Arambașa a fluturat în acest loc până în anul 2014. Atunci a fost înlăturat de conducerea Primăriei odată cu începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii. În ciuda solicitărilor venite din partea reprezentanţilor cadrelor militare şi ai societăţii civile româneşti, acesta nu a mai fost repus pe turlă. Tricolorul este arborat doar atunci când au loc manifestări dedicate eliberării oraşului.

Autorităţile locale au menţionat că legea reglementează foarte clar modul în care trebuie arborate drapelele pe instituţiile publice. Ele au invocat „motive tehnice”, respectiv un ornament din cauza căruia steagul nu poate fi arborat definitiv.

Ungaria vrea să îmbunătățească situația comunităților de maghiari de afară

Ungaria, prin vocea ministrului său de Externe, Péter Szijjártó, a făcut joi, 7 septembrie, un anunț important pentru ungurii din România. Anunțul îndeamnă la îmbunătățirea relației dintre Budapesta și București. Potrivit lui, acesta ar fi cel mai bun lucru pentru comunitatea maghiară din Transilvania.

Ministrul ungar Péter Szijjártó a precizat că diplomația ungară trebuie să mențină relații cât mai bune cu țările vecine. În acest sens a oferit exemplu relațiilor bune dintre România și Ungaria.

Ministrul a menționat că Ungaria va plasa în centrul politicii sale externe politica națională. Executivul ungar dorește să îmbunătățească situația comunităților de maghiari de dincolo de granițe.

Potrivit lui, aceste comunități sunt verigi de legătură şi resurse. Din nou, pentru ilustrarea acestei idei a oferit exemplul maghiarilor din Transilvania şi Ţinutul Secuiesc.