Judecătorii au dat un verdict clar! Drapelele maghiare trebuie îndepărtate

Sub motivul că apără drepturile românilor din Secuime, Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) a inițiat îndepărtarea drapelelor respective.

Totuși, ADEC este specializată în procesele intentate împotriva inscripţiilor şi simbolurilor maghiare.

Ce susțin reprezentanții primarului?

Amintim că în iunie 2020, Tribunalul Bucureşti a decis că drapelele reprezintă un simbol al Ungariei şi a dispus înlăturarea acestora. A doua instanţă, Curtea de Apel Bucureşti a considerat că apelul primarului Árpád Gálfi este nefondat, motiv pentru care l-a respins şi a confirmat sentinţa iniţială.

Totodată, Curtea de Apel Bucureşti a dispus ca primarul să plătească reclamantului suma de 4000 de lei, reprezentând onorariul avocatului.

Reprezentanţii primarului au susţinut, în decursul procesului, că drapelele în culorile verde-roşu-alb sunt cadouri primite din partea localităţilor înfrăţite cu Odorheiu Secuiesc, fiind arborate în semn de respect, împreună cu drapelele primite de la localităţi înfrăţite, din state ca Polonia sau Slovacia. Potrivit sentinţei judecătoreşti, singurele care trebuie îndepărtare sunt simbolurile maghiare.

De asemenea, ADEC a obținut în 2019, tot prin instanță, îndepărtarea drapelului secuiesc de pe faţada Primăriei Odorheiu Secuiesc. Asociaţia a dat în judecată primăria şi pentru faptul că pe afişul cu zilele oraşului, denumirea evenimentului a fost trecută doar în limba maghiară. Totuși, această acțiune a fost respinsă de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), cât şi de instanţă.

Sursă foto: Dreamstime