Se închide Bucureștiul? Ordinul intrat deja în Monitorul Oficial. Prefectul Capitalei: Decizia o ia DSU

Marți seara, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a precizat, la Antena 3, că el nu este de acord cu carantinarea Bucureștiului. El a subliniat că atunci când se dorește carantinarea unei zone, se iau în calcul mai mulți factori complecși.

„Decizia de carantinare a Capitalei este luată de DSU, în baza unor factori mai complecși. Din punctul nostru de vedere nu se impun alte măsuri în București”, a spus prefectul, la Antena 3.

Ordinul, semnat de Andreea Moldovan

Ordinul de ministru care a fost publicat marți în Monitorul Oficial a fost semnat de către secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Andreea Moldovan. Acesta introduce noi criterii pentru carantinarea localităților, nivelul de testare COVID, rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale și ATI.

Amintim că Andreea Moldovan a precizat, la Digi 24, că decizia de a plasa sau nu o localitate în carantină este mult mai complexă și nu se bazează doar pe acești indicatori. În plus, aceasta s-a ferit să spună dacă Bucureștiul va intra în carantină pe baza ultimului ordin.

Care sunt criterii noi

Noul ordin arată că s-a introdus un punctaj pe baza unei grile. În funcție de punctajul pe care îl au localitățile, ele intră sau nu în carantină. Așadar, municipiile și zonele metropolitane cu peste 100 de mii de locuitori pot intra în carantină dacă au minim 60 de puncte, restul localităților dacă au minim 70 de puncte.

În ceea ce privește ridicarea carantinei, este prevăzut un singur criteriu – rata de infectare trebuie să scadă sub trei la mia de locuitori.

Este de menționat faptul că premierul Florin Cîțu nu era la curent cu noul ordin al Ministerului Sănătății.

Sursă foto: Dreamstime