Germania se confruntă cu o situație fără precedent după ce personalul din mai multe spitale a intrat marţi în grevă, cerând majorarea salariilor, relatează dpa. Potrivit sursei citate, la protest participă angajaţi din landurile Renania de Nord-Westfalia, Bavaria, Saxonia, Mecklenburg-Pomerania Inferioară şi Schleswig-Holstein.

În același timp, Sindicatul Verdi intenţionează să pună presiune mai mare asupra angajatorilor în timpul actualei runde de negocieri pentru condiţiile din sectorul public. De menționat este faptul că această situație este prezentă în unele din cele mai mari spitale de pe teritoriul țării.

Mai exact, grevele de avertizare au loc în marile spitale universitare din Aachen, Bonn, Koln, Dusseldorf, Essen şi Munster, însă sindicatele şi unităţile medicale au convenit să nu fie afectată asistenţa medicală de bază.

Şeful spitalului universitar din Essen, Jochen Werner nu a primit prea bine atitudinea personalului medical. Mai exact, acesta a criticat alegerea momentului pentru proteste, având în vedere agravarea epidemiei de coronavirus în Germania.

Amintim faptul că unităţile de terapie intensivă din spitalele germane sunt tot mai solicitate, pe măsură ce creşte numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19. Mai exact, în ultimele săptămâni numărul infectărilor a înregistrat o creștere fără precedent.

Coronavirusul face ravagii în Germania 

Totodată, la începutul săptămânii trecute, rata de incidenţă pe şapte zile a atins un nou record. Este vorba despre 303 cazuri la 100.000 de locuitori. Totodată, Institutul Robert Koch (RKI) a raportat, pentru intervalul ultimelor 24 de ore, 23.607 de cazuri noi şi 43 de decese.

În ceea ce privește situația din unitățle sanitare, numărul spitalizărilor la 100.000 de persoane, un indicator cu importanţă crescută în contextul vaccinării unei mari părţi din populaţie, era vineri de 4,7, în creştere, dar departe de recordurile din valurile precedente.

Pe de altă parte, partidul de extremă stângă Die Linke susține că pandemia este un factor cheie pentru greve, deoarece de la începutul crizei sectorul sanitar a fost tot mai încărcat, în timp ce costul vieţii a crescut. Prin urmare, „o creştere marcată a salariilor este mai mult decât corectă”, a declarat Janine Wissler, co-preşedintă a formaţiunii politice.

Referitor la cererile angajaților, Verdi şi alte sindicate cer creşterea cu 5% sau cu minimum 150 de euro a salariilor în sectorul public, respectiv cu 100 de euro pentru personalul în curs de formare şi pentru interni. De menționat este faptul că următoarea rundă de negocieri este programată la sfârşitul lui noiembrie. Până atunci însă sunt așteptate şi alte greve în sectorul de stat din toată Germania.