Decizie oficială luată de Klaus Iohannis în cursul zilei de joi după ce le-a transmis o scrisoare lui Dragnea şi Tăriceanu, cu privire la tema referendumului pe Justiţie care urmează să coincidă cu alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. Prezentăm mai jos comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială:

„Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, 4 aprilie a.c., o scrisoare Președintelui Senatului,  Călin Popescu-Tăriceanu, și Președintelui Camerei Deputaților, Nicolae-Liviu Dragnea, privind organizarea unui referendum național.

Vă prezentăm în continuare textul scrisorii:

Bucureşti, 4 aprilie 2019

Domnului Călin POPESCU-TĂRICEANU, Preşedintele Senatului

Domnului Nicolae-Liviu DRAGNEA, Preşedintele Camerei Deputaţilor

Stimate Domnule Preşedinte al Senatului,

Stimate Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,

În temeiul dispozițiilor art. 90 din Constituție, precum și ale art. 2 și art. 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes național:

Interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție;
Interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.
Având în vedere dispozițiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problemele sus-menționate.

Cu întreaga considerație,

Președintele României,

KLAUS-WERNER IOHANNIS”, se arată în comunicatul remis pe adresa redacţiei.