Astăzi comisia LIBE din Parlamentul European a votat aplicarea deplină a prevederilor spațiului Schengen în Bulgaria și România, prin abolirea controalelor la frontierele terestre, aeriene și maritime.

Raportul va fi trimis în plenul Parlamentului European. România este doar la un pas până la intrarea în spațiul Schengen.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European  a votat pentru trimiterea în plen a raportului ce prevede aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, transmite europarlamentarul Emilian Pavel (PSD, S&D).

„Astăzi, în cadrul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European am votat pentru varianta finală de text și trimiterea în plen, a Raportului privind eliminarea controalelor la frontierele terestre, maritime și aeriene ale României și Bulgariei, adică implicit pentru aplicare completă a acordului Schengen în cazul celor două țări„, arată eurodeputatul român, într-un comunicat remis Calea Europeană

Raportorul pentru acest dosar este europarlamentarul Sergei Stanishev, Președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), amintește Pavel.

Raportul „reamintește faptul că țara noastră este pe deplin pregătită din punct de vedere tehnic să adere la spațiul Schengen încă de acum șapte ani (!), lucru recunoscut în documente și hotărâri oficiale ale Consiliului Uniunii Europene (încă din 2011!), Parlamentului European (cel mai recent în Mai 2018) și ale Comisiei Europene – care a făcut în mod repetat, de mai mulți ani, apeluri pentru includerea țării noastre în acest acord, cel mai recent în Septembrie 2017”, transmite europarlamentarul.

„Nu în ultimul rând, alături de colegii mei, am susținut introducerea în raport a unei mențiuni extrem de importante: România și Bulgaria sunt defavorizate flagrant de neintroducerea lor în acordul Schengen – deși sunt pregătite (!) . Din punct de vedere economic și comercial, exportatorii noștri și firmele noastre de transport, dar și cetățenii, sunt dezavantajate față de cele din statele participante la acordul Schengen, suportând atât costuri suplimentare absolut inutile, dar și timpi de așteptare aberanți.

Aș vrea ca președintele României, care ar trebui să ne reprezinte interesele în cadrul Consiliului European, acolo unde decizia este blocată politic și artificial, să fie mult mai activ în acest sens”, se mai arată în comunicatul citat.