Într-o zonă euro "inundată" de mai mulţi ani de criza economică, unele ţări precum Spania, Portugalia, Italia sau Grecia sunt arătate cu degetul. Economist la Econopolis, Geert Noels explică cum politici europene lacunare fac din ţări precum Franţa, parteneri europeni vulnerabili.
Reporter: Cum percepeţi starea de sănătate a economiei Franţei?
Geert Noels: Franţa este o ţară afectată în prezent de o criză ce rezultă din lipsa finanţării. Concret, aceasta face ca balanţa sa financiară sa aibă deficit, cauzat în parte de un sistem bancar fragil, ce antrenează lipsa economisirii şi făcând astfel ca ţara să fie vulnerabilă şi dependentă de vecinii săi europeni. Franţa, ca şi unele ţări anglo-saxone, prezintă o rată a datoriei private superioare celei a Italiei, acuzată, în prezent, de multe prejudicii economice. Pe plan industrial, Franţa şi-a pierdut prestigiul internaţional de mai mulţi ani, spre deosebire de Germania. Acest lucru a avut repercusiuni asupra creşterii economice, inovaţiei şi tehnologiei. În ceea ce priveşte îmbătrânirea populaţiei sale, Franţa se situează tot printre cei mai răi elevi, spre deosebire de Italia. În sfârşit, comparaţia dintre cele două devenind curentă, Franţa are un şomaj mult mai ridicat decât cel din Germania. În sfârşit, să ne gândim la faptul că toate aceste deficienţe, adăugate la deprecierea monetară a cărei victima a fost Franţa între 1981 şi 1995, pun în discuţie pentru anii viitori, prezenţa acestei ţări în nucleul dur al zonei euro.
Reporter: Ce măsuri trebuie să ia guvernul francez pentru a remedia aceste probleme?
Geert Noels: Franţa este o ţară care a strălucit în trecut şi, acum, trebuie să continue să creadă în potenţialul său economic. Acest lucru necesită o analiză a managementului actual al economiei şi o reflecţie privind nevoile de mâine, în special în ceea ce priveşte inovarea şi investiţiile în domeniile care prezintă cele mai mari deficienţe. Franţa are şi unele atuuri, precum o datorie publică relativ scăzută în raport cu media europeană. De asemenea, ţara are câteva mari grupuri naţionale, în special în domeniul agroalimentar, care-i permit să se bucure de un anumit prestigiu la scară europeană. În sfârşit, comparaţia recurentă dintre Germania şi Franţa ar trebui s-o încurajeze pe ultima să încerce să-şi redreseze economia.
Reporter: Care sunt diferenţele notabile dintre Franţa şi Belgia pe plan economic?
Geert Noels: Belgia este o ţară care are o rată de economisire importantă, astfel încât se poate finanţa singură. La fel ca Elveţia, Belgia străluceşte, în parte, prin sectorul său alimentar. Totuşi, ea are un sistem de administrare naţională mai complex, făcând din această ţară un fel de Europa în miniatură.
SURSA: RADOR