Pentru mulţi dintre noi, ce se întâmplă în Coreea de Nord ni se pare o realitate care ţine de domeniul fantasticului. Informaţiile din interiorul acestei ţări ajung cu greu dincolo de graniţe şi doar oamenii de acolo sunt singurii care ştiu cu adevărat ce se întâmplă.
Hyeonseo Lee, o femeie din Coreea de Nord, este o norocoasă. Este unul dintre puţinii locuitori care au reuşit să evadeze, iar experienţa ei a a fost dezvăluită lumii prin intermediul Conferinţelor Ted.

"Când aveam 7 ani, am asistat la prima execuţie publică, dar credeam că viaţa din Coreea de Nord este normală", este una dintre primele afirmaţii ale femeii, care arată că atunci când era copil credea că ţara sa este cea mai bună despre planetă, era foarte mândră de asta şi studia viaţa liderului Kim II-Sung.

A făcut cunoştinţă într-un mod şocant cu foametea care a avut loc în Coreea de Nord la mijlocul anilor ’90, când, spunea ea, "puteai vedea adesea cadavre de oameni plutind pe râuri" din cauza faptului că voiau sa treacă graniţa în încercarea de a se salva de la foamete.

A trecut în China cu o identitate falsă şi momentul în care a reuşit să iasă din ţară a fost cel mai important moment al vieţii sale.

Singurul lucru pe care Hyeonseo Lee şi-l doreşte acum este să-i salveze pe locuitorii din Coreea de Nord prin încercarea de a le oferi suport internaţional. Există coreeni care reuşesc să evadeze din ţară, moment în care sunt nevoiţi să înceapă o nouă viaţă fără bani, singuri şi fără sprijin.
<iframe src="http://embed.ted.com/talks/hyeonseo_lee_my_escape_from_north_korea.html" width="640" height="360" frameborder="0" scrolling="no" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>