Întrebat dacă executivul comunitar va ajuta Cipru, un contributor net la bugetul UE, Bailly a afirmat că, pe lângă acordarea asistenţei tehnice, Comisia Europeană va avea în vedere şi fonduri de la bugetul UE.

Potrivit declaraţiilor lui Bailly, acordul dintre troica de creditori (UE-FMI-BCE) şi Nicosia privind împrumutul pentru Cipru va fi adoptat de către Eurogrup (miniştrii de finanţe din zona euro) în cadrul unei reuniuni informale ce va avea loc la Dublin pe 12-13 aprilie. Ratificarea acordului de către ţările din zona euro va avea loc până la sfârşitul lui aprilie şi banii vor începe să vină în mai, a explicat purtătorul de cuvânt european.

Olivier Bailly a afirmat că programul se ocupă de problemele din sectorul bancar cipriot. El va reintroduce stabilitatea financiară, va reduce deficitul Ciprului şi va spori competitivitatea prin reforme structurale, pentru a realiza prin urmare creştere economică.

Bailly a confirmat că, din partea FMI, contribuţia la pachetul de salvare financiară a Ciprului va fi limitată la un miliard de euro /10 %/, spre deosebire de cazul altor ţări /Grecia, Republica Irlanda şi Portugalia/, unde contribuţia FMI a atins o treime din ajutorul financiar.

CNA aminteşte că, pe 25 martie, miniştrii de finanţe din ţările membre ale Zonei euro şi FMI au convenit asupra unui pachet de asistenţă financiară de 10 miliarde de euro pentru Cipru, după ce Nicosia a fost de acord cu închiderea Cyprus Popular Bank, a doua mare bancă cipriotă, şi cu restructurarea Bank of Cyprus, cea mai mare bancă cipriotă, după taxarea depozitelor mai mari de 100.000 de euro.
Sursa: Agerpres