Cea mai mare parte a investiţiilor au ca destinaţie cinci parteneriate public-private în ceea ce priveşte medicamentele inovatoare, aeronautica, industriile ecologice, pilele de combustie şi hidrogen, precum şi electronica.

Aceste parteneriate de cercetare vor stimula competitivitatea industriei din UE în sectoare care furnizează deja peste 4 milioane de locuri de muncă. De asemenea, acestea vor găsi soluţii la provocările majore pentru societate care nu sunt soluţionate suficient de rapid prin acţiunea exclusivă a forţelor pieţei, cum ar fi reducerea emisiilor de dioxid de carbon sau furnizarea următoarei generaţii de antibiotice. Pachetul propune, de asemenea, extinderea unei iniţiative de regrupare a investiţiilor în cercetare şi inovare în domeniul gestionării traficului aerian, în sprijinul cerului unic european.
"UE trebuie sa-şi păstreze poziţia de lider în sectoarele mondiale ale tehnologiilor strategice care oferă locuri de muncă de înalta calitate. Acest pachet de investiţii în domeniul inovării combină fonduri publice şi private pentru a-şi atinge obiectivele. Aceasta este o demonstraţie perfectă a modului în care bugetul UE este un buget pentru creştere", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

În general, o propunere de investiţii în valoare de 8 miliarde de euro pentru următorul program de cercetare şi inovare al UE, "Orizont 2020", va asigura aproximativ 10 miliarde de euro din partea industriei şi aproape 4 miliarde de euro din partea statelor membre ale Uniunii Europene.
Sursa: Agerpres