Ca o dovada a acestor presiuni, conducerea Agentiei SAPARD a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca desfasurarea lucrarilor contractate intimpina o serie de probleme.



Conferinta de presa a fost tinuta in pripa, anuntindu-se demararea unor controale serioase, fara precedent. Rezultatele au fost promise peste zece zile.




De altfel, chiar ministrul Integrarii, Ene Dinga, a recunoscut presiunile reprezentantilor Bruxelles-ului in aceasta directie.




Incercind sa demonstreze disponibilitatea partii romane de a face fata cerintelor UE, reprezentantii SAPARD s-au pus imediat pe treaba si au trecut la controale.




In urma acestora, ei au constatat ca desfasurarea lucrarilor de dezvoltare pe teritoriul tarii este plina de probleme. Termenele de executie a lucrarilor sunt mult intarziate, iar calitatea acestora este foarte proasta.




Samoila Szabo, directorul general al Agentiei SAPARD, a afirmat ca exista o serie de firme care, din cauza numarului mare de licitatii castigate, nu se inscriu in graficul de finalizare.




Mai mult decat atat, exista companii care au subcontractat lucrari intr-un procentaj mai mare decat cel stabilit prin lege, respectiv 30 %. Directorul SAPARD a declarat ca se vor deschide o serie de controale pentru depistare neregulilor, iar rezultatele vor fi facute publice in maxim 10 zile.




Clientela politica pentru fonduri SAPARD




Fondurile nerambursabile au reprezentat inca de la inceput o atractie deosebita pentru clientela politica a puterii.




Presa a semnalat zeci de cazuri de incalcare a legii in folosul unor apropiati ai fostei puteri, pe fir au intrat si reprezentantii Oficiului European de Lupta impotriva Fraudelor (OLAF), dar capete tot nu au cazut.




Modificari pentru o mai buna absorbtie




O alta mare problema tine de absorbtia fondurilor europene. Din cauza lipsei de specialisti si de fonduri necesare cofinantarii proiectelor SAPARD, o mare parte din banii de la UE risca sa ramina nefolositi.




Ca urmare, la sugestia oficialilor europeni, SAPARD Romania a propus Comisiei Europene o serie de modificari menite sa simplifice demersurile de accesare a fondurilor SAPARD, modificari ce au fost aprobate.




Principalele schimbari vizeaza simplificarea procedurilor de obtinere de finantari, cresterea gradului de cofinantare, a valorii maxime eligibile pentru proiecte si extinderea ariei la potentialii beneficiari.




Astfel, au devenit eligibile pentru finantare si societatile comerciale cu capital privat cel putin egal sau mai mare de 75 %. Valoarea totala va putea sa ajunga la 2 milioane de euro fata de 500 de mii cat era pana in prezent.




Vor putea berneficia de fonduri europene si orasele cu conditia ca acestea sa se afle in zone montane, iar persoanele cu varste sub 40 de ani vor fi avantajate suplimentar prin scaderea ponderii de finantare privata cu valori cuprinse intre 5-15 % din valoare proiectului.

Sursa: HotNews.ro