Potrivit acesteia, acest lucru a fost scos la iveală chiar de criza cauzată de coronavirus, informează Afp, citată de agerpres.

Această criză a dezvăluit dependenţa noastră morbidă de China şi de India în materie de produse farmaceutice”, a declarat Vera Jourova în cursul unei dezbateri la televiziunea publică cehă.

Totodată, aceasta a atras atenția că acest lucru „ne face vulnerabili” și că este nevoie de o „schimbare radicală”.

„Este ceva ce ne face vulnerabili şi trebuie să-i răspundem printr-o schimbare radicală”, a mai spus comisarul ceh, responsabil cu valorile şi transparenţa.

Următorul pas

„Vom trece în revistă lanţurile (de aprovizionare), vom încerca să diversificăm şi, la modul ideal, să producem cât de mult este posibil în Europa’, a subliniat ea.

De asemenea, potrivit acesteia, coronavirusul a dat „o mare lecție pe care am învățat-o”.

„Aceasta este o mare lecţie pe care am învăţat-o”, a dat asigurări vicepreşedinta CE.

Potrivit Verei Jourova, executivul comunitar va elabora până la finalul lunii un plan strategic în materie, pe care îl va înainta Parlamentului European şi liderilor statelor membre ale UE.

„Acest plan va fi legat de noul buget al UE (pentru 2021-2027). Dacă nu ne vom pune rapid de acord asupra noului buget, vom avea mari probleme cu banii pentru relansare şi cu sursele de finanţare”, a adăugat ea.