Într-un interviu televizat, Mike Pompeo a explicat că autoritățile americane „cer în continuare Partidului Comunist Chinez să permită intrarea experților străini în acest laborator de virologie, pentru a determina cu precizie unde a apărut virusul”, potrivit Washington Times.

Administrația Trump suspectează că acest laborator se află la originea epidemiei deoarece în acesta se desfășoară de mai mulți ani studii asupra coronavirușilor purtați de lilieci. În acest context, Statele Unite au deschis oficial o anchetă pe acest subiect.

„Nu este ceva politic. Este vorba de știință și de epidemiologie. Trebuie să înțelegem ce s-a petrecut pentru a reduce riscul pentru americani, în zilele și săptămânile următoare, și să repunem economia mondială pe șine. În mod evident, trebuie să determinăm dacă aceasta s-a produs aici, dacă chinezii aveau capacitatea de a administra acest tip de viruși care erau studiați în laborator. Nu avem nici un răspuns. Partidul Comunist Chinez ar trebui să ne permită să îl obținem”, a transmis Mike Pompeo la Fox Business Network.

Punctul de origine al virusului

Într-un al doilea interviu, Mike Pompeo a afirmat că știe „că primele manifestări ale fenomenului s-au produs la câțiva kilometri de Institutul de Virologie din Wuhan”.

„Știm că Partidul Comunist Chinez, atunci când a început să evalueze ce trebuie făcut la Wuhan, și-a pus și el problema dacă institutul nu este punctul de origine al virusului. Încă și mai important, știm că au interzis oamenilor de știință din lumea întreagă să pătrundă în acest laborator pentru a evalua ce s-a petrecut acolo, ce se petrece acolo și acum, în timp ce discutăm”, a adăugat șeful diplomației.

Washington Times scrie că regimul comunist a refuzat accesul în laborator pentru experții americani și internaționali timp de mai multe săptămâni după începutul epidemiei.