Ambele agenţii comunitare vor trebui să îşi mute sediul de la Londra până în luna martie 2019, când ar urma să aibă loc ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

În total 19 oraşe, printre care şi Bucureşti, se luptă pentru a găzdui sediul EMA, care are 890 de angajaţi, faţă de 170 de angajaţi în cazul EBA. Pe lângă sutele de locuri de muncă bine plătite, EMA atrage anual aproximativ 36.000 de experţi la reuniunile sale, o adevărată mană cerească pentru hoteluri. Şi, mai important, Agenţia care aprobă şi monitorizează siguranţa medicamentelor din UE poate fi un magnet pentru viitoarele investiţii în sectoarele farmaceutic şi al biotehnologiei. 

Pentru sediul EMA, Bucureştiul concurează cu Amsterdam, Atena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruxelles, Copenhaga, Dublin, Helsinki, Lille, Milano, Porto, Sofia, Stockholm, Malta, Viena, Varşovia şi Zagreb. 

Pentru sediul Autorităţii Bancare Europene, un organism cu 159 de angajaţi care este responsabil de supervizarea bancară în UE, concurează Bruxelles, Frankfurt, Paris, Luxemburg, Dublín, Praga, Viena şi Varşovia. 

Potrivit unor surse comunitare, Bratislava, capitala Sloveniei, care nu găzduieşte nicio agenţie europeană, este favorită în cursa pentru sediul EMA, în detrimentul Barcelonei, în timp ce Frankfurt are cele mai mari şanse de a găzdui sediul EBA, având în vedere că centrul financiar al Germaniei găzduieşte şi sediul Băncii Centrale Europene.

Pentru a-i departaja pe candidaţi, Consiliul UE, care regrupează statele membre, a pus la punct o procedură în mai multe etape, în cursul căreia statele membre vor putea distribui puncte candidatului pe care îl preferă. Potrivit proiectului Consiliului, fiecare stat membru va dispune de şase puncte pe care le vor putea acorda în primul tur de vot: trei puncte pentru prima opţiune, două puncte pentru opţiunea secundă şi un punct pentru a treia opţiune. Dacă un candidat obţine trei puncte din partea a cel puţin 14 state membre va fi declarat câştigător. Dacă nu, va fi organizat un al doilea tur pentru primii trei candidaţi cel mai bine plasaţi, dar de data aceasta fiecare stat membru va putea acorda doar un singur punct. Pentru a câştiga al doilea tur, un candidat are nevoie de 14 puncte. Dacă niciunul din cei trei candidaţi nu va obţine cele 14 puncte necesare, procedura prevede al treilea tur: o finală între cei doi candidaţi care au strâns cele mai multe voturi în al doilea tur pentru oraşele lor candidate. 

Pe lângă aspectele care ţin de prestigiu, există şi avantaje economice pentru oraşele care vor găzdui agenţii europene precum EMA sau EBA. Angajaţii sunt plătiţi de UE, nu de oraşul gazdă, care profită şi de pe urma chiriilor percepute pentru spaţiile de birouri necesare pentru astfel de agenţii. În plus, există beneficii şi pentru afacerile locale de genul organizatori de conferinţe sau hoteluri. 

Agerpres