Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (https://europa.eu.int/epso/index_en.htm) a publicat marti anunturi privind organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor de administratori (AD5) in domeniile Informatiei, Comunicarii si Mass-media, precum si pentru asistenti (AST3) in domeniul Comunicarii si Informatiei, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). La aceste  concursuri pot participa cetateni din cele 27 de state ale Uniunii Europene, inclusiv din Romania.

Potrivit comunicatului, conditiile de inscriere si participare sunt similare pentru ambele categorii de posturi. Totusi, avand in vedere posibilitatea ca testele sa fie organizate simultan, candidatii trebuie sa opteze fie pentru categoria de administratori, fie pentru cea de asistenti. Data limita pentru depunerea candidaturilor online este 28 martie a.c.

Pentru a putea participa la concurs, doritorii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii legate de studii, limbi straine cunoscute sau cetatenie.  Astfel, este necesara o diploma de licenta in unul dintre urmatoarele domenii: jurnalism, comunicare, relatii publice. Licentiatii in alte domenii decat cele de mai sus pot participa la concurs daca au o experienta de minim trei ani in domeniul media – agentii de presa, agentii de comunicare si relatii publice, consultanta pentru comunicare. In ceea ce priveste competentele lingvistice, este necesara cunoasterea a doua dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, la nivel foarte bun, respectiv satisfacator. In plus, candidatii trebuie sa fie cetatenii unui stat membru al UE, sa se bucure de toate drepturile cetatenesti, sa isi fi indeplinit obligatiile legale privind stagiul militar, se mai arata in comunicat.

Concursul se va desfasura in trei etape: un prim test scris, cuprinzand atat intrebari legate de UE, cat si intrebari prin care se vor verifica abilitatile generale; un al doilea test scris cu intrebari legate de viitorul domeniu de activitate si un eseu pe o tema data, inclusiv un rezumat al acestuia. Candidatii declarati admisi vor fi invitati la un interviu la Bruxelles, iar cei care obtin note de trecere vor fi trecuti pe o lista de rezerva de unde vor fi selectati de institutiile comunitare interesate.

Sursa: Capital 06 Martie 2007