UE a făcut greșeli în strategia de vaccinare anti-COVID

Vicepreşedintele Comisiei Europene a recunscut recent că UE a făcut greşeli în elaborarea strategiei de vaccinare anti-COVID pentru statele membre, conform dpa-international.com

„Este adevărat că s-au făcut greşeli în comandarea vaccinurilor la Bruxelles şi în statele membre”, a spus Frans Timmermans într-un interviu pentru cotidianul german Tagesspiegel publicat duminică, 14 martie.

Vicepreşedintele Comisiei Europene este gata să realizeze un bilanț

„Sunt gata să fac un bilanţ la sfârşitul pandemiei, când vom putea vedea ce am făcut greşit şi ce am făcut corect”, a spus el. Oricum, primul lucru care trebuie făcut este să asigurăm ca „toţi din UE să primească vaccin”, a adăugat Timmermans.

O abordare europeană este „de asemenea în interesul statelor membre mai bogate”, precum Germania, a admis în interviu şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană a comandat în total cel puţin 1,4 miliarde de doze din patru vaccinuri împotriva noului tip de coronavirus aprobate pe teritoriul UE, număr care teoretic este mai mult decât suficient pentru cei circa 450 de milioane de locuitori ai blocului comunitar.

Însă, Comisia Europeană este criticată pentru abordarea ei ezitantă şi erorile strategice în comandarea vaccinurilor. De asemenea, distribuirea dozelor de vaccin printre ţările membre este considerată nedreaptă de unele ţări membre ale blocului comunitar.

Liderii din UE cer convorbiri la nivel înalt

Cinci lideri de state Uniunea Europeană au făcut apel sâmbătă, 13 martie, la organizarea de convorbiri la nivel înalt pentru a asigura distribuţia echitabilă a dozelor de vaccin anti-COVID. Conform acestora, actualul sistem ar crea „disparităţi uriaşe” între statele membre până în vară, transmiet dpa-international.com

Şefii de guvern din Austria, Bulgaria, Letonia, Slovenia şi Republica Cehă au afirmat într-o scrisoare către oficialii UE că actualul sistem „va continua să creeze şi să exacerbeze disparităţi uriaşe între statele membre până în vară, când unele vor putea să ajungă la imunitatea de turmă în câteva săptămâni, în timp ce altele vor rămâne mult în urmă”.