Comisia Europeană ia în calcul lansarea a două proceduri contra Regatului Unit

Executivul UE a obţinut în această săptămână sprijinul statelor membre după ce le-a informat despre intenţia sa de a iniţia aceste proceduri ”săptămâna viitoare”.

Londra a extins unilateral anumite controale controversate asupra mărfurilor transportate din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

Denunţând o ”încălcare” a Acordului Brexit, Uniunea Europeană a promis să răspundă ”cu mijloace legale”, la numai două luni după ce Regatul Unit a părăsit oficial piaţa unică europeană.

Scrisoare de notificare oficială

Conform surselor europene citate, Comisia intenţionează să trimită o scrisoare de notificare oficială Londrei pentru încălcarea Protocolului privind Irlanda de Nord, inclus în Acordul de retragere a Regatului Unit din UE (Acordul Brexit) semnat la finalul lui 2019.

În cadrul celei de-a doua proceduri, Comisia Europeană ar urma să amorseze activarea mecanismului de reglementare a diferendelor prevăzute în tratate, pe motiv că Regatul Unit nu a respectat obligaţia de bună-credinţă în aplicarea tratatului.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt acoperite de articolul 16 (Protocolul privind Irlanda de Nord) al Acordului Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare din 1998 şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în piaţa unică a UE.