Ea spune că i se pare derizorie procuparea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, de a arăta cât interes are pentru promovarea turismului, de vreme ce Primăria pe care o conduce nu a depus proiecte pentru finanţare europeană în acest sens.
”Interesul pentru accesarea fondurilor europene este dovedit de activitatea pe care domnul primar Oprescu o are, de lipsa de proiecte pe care Primăria o dovedeşte, iar interesul pentru turism este la fel ca orice altceva ce a făcut domnul Oprescu în ultimul timp, doar declarativ, doar explicat pompos la televizor, superficial, lipsit de consistenţă”, a spus Elena Udrea.
Ministrul a arătat că Primăria Capitalei  nu a depus niciun proiect pe Programul Operaţional Regional. Astfel, din cele aproximativ 50 milioane euro alocate pe axa 5.3 privind dezvoltarea şi promovarea turistică, Primăria Municipiului Bucureşti nu a reuşit să atragă niciun euro, nedepunând niciun proiect pâna la data de 11 noiembrie.
Preşedintele PDL Bucureşti a mai spus că există un program destinat construirii a zece centre de informare turistică în principalele oraşe din România, printre care şi Bucureşti, însă acesta este singurul oraş care nu a reuşit să acceseze fonduri nerambursabile disponibile pentru acest proiect.
De asemenea, Udrea a subliniat că Bucureştiul ar putea deveni o destinaţie de turism de week-end, însă numai dacă ar avea un centru istoric, iar lucrările de reabilitare au fost oprite după ce Sorin Oprescu a devenit primar general.
Ministrul a criticat şi intenţiile primarului general privind reabilitarea monumentelor istorice.
”În stilul caracteristic, superficial, a justificat lipsa de turişti şi prin aceea că foarte multe clădiri monumente istorice nu sunt reabilitate. Tot ministerul pe care îl conduc gestionează fonduri europene pentru reabilitarea monumentelor istorice. Primăria domnului Oprescu a reuşit cu greu să depună patru astfel de proiecte – Arcul de Triumf, Casa Minovici, Observatorul Astronomic şi Casa Cesianu – trei dintre acestea supraevaluate şi într-un mod superficial şi neprofesionist întocmite, încât nu au putut trece de faza de evaluare”, a spus Elena Udrea.
Sursa: Agerpres