"Vom vedea dacă sunt solicitări şi dacă este posibil ca în înţelegerea cumpărător-vânzător să nu mai fie prezent acel certificat energetic, dar legea prevede obligativitatea acestuia şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011", a afirmat Udrea.
Oficialul MDRT a menţionat că acest certificat va fi obligatoriu şi pentru locuinţele din blocurile reabilitate termic, dar în cazul acestora documentul se va obţine mai uşor.
Prevederile din Legea 372/2005 privind certificatul energetic intră în vigoare de la 1 ianuarie 2011, în cazul în care nici o altă ordonanţă de urgenţă nu va modifica aceste aspecte, a precizat, miercuri, pentru AGERPRES, biroul de presă al MDRT.
Potrivit actului normativ, prin certificatul energetic potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A – eficienţă energetică ridicată, la clasa G – eficienţă energetică scăzută), în funcţie de consumul total anual specific de energie.
Aplicarea prevederilor referitoare la obligativitatea certificatului energetic pentru operaţiunile de vânzare, achiziţie sau închirierea de locuinţe, incluse în articolul 13, alineatele 1 şi 2 din Legea 372/2005, a fost amânată de Guvern până la 1 ianuarie 2011, prin ordonanţă de urgenţă. Decizia a fost luată în urma avertizărilor venite de la Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România şi de la specialiştii imobiliari, potrivit cărora necesitatea obţinerii acestui certificat energetic va duce la majorarea cu 5 – 10% a preţurilor la casele vechi, blocând, astfel, tranzacţiile imobiliare.
Deşi s-a constatat că România trebuie să preia recomandările Parlamentului European stabilite de Directiva privind performanţa energetică a clădirilor prin introducerea acestui certificat de la 1 martie 2010, Executivul a amânat decizia introducerii certificatului energetic, pe motiv că procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare şi nu există suficienţi auditori energetici. 
Conform statisticilor oficiale, majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D, având consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat peste 200 kWh/mc/an. 
Certificatul energetic odată eliberat este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.
SURSA: Agerpres