Întrebată dacă reducerea indemnizaţiei pentru mame ar trebui să se producă înainte sau după construirea de noi creşe, ministrul Elena Udrea a răspuns că soluţia „nu este aşa simplă”, dar că mamelor trebuie să li se ofere o alternativă.
”Întâi trebuie să le dai alternativă. Soluţia înţeleg că nu este aşa simplă, pur şi simplu reducerea. Înţeleg că sunt soluţii în compensare – reducerea cu o creştere a indemnizaţiei. Deci sunt soluţii complexe, dar vor fi discutate duminică, în cadrul coaliţiei de guvernare”, a precizat Elena Udrea.
Ministrul Dezvoltării Regionale consideră că statul trebuie să susţină în continuare creşterea natalităţii, dar apreciază că un concediu maternal de doi ani este prea lung, iar cheltuielile depăşesc posibilităţile bugetare.
”Trebuie să dăm o alternativă femeilor care sunt sau devin mame. Pe de o parte, statul trebuie să susţină creşterea natalităţii, să încurajeze o familie să aibă copii. Nici nu poate să facă mai mult decât fac state cu economii mai solide decât noi din Europa, şi anume nu poate să îşi pună cheltuieli atât de mari în buget încât să ofere o perioadă lungă de concediu maternal, mai lungă aproape decât orice altă ţară din Europa, şi, în timpul acesta, cu un venit foarte mare. În schimb, obligatoriu, trebuie să vină cu alternative. Dacă femeile acelea nu au unde să îşi ducă copiii, asta este o problemă a statului, pe care trebuie să o rezolve”, a declarat Udrea.
Elena Udrea a vorbit şi despre un program de construire de creşe, conex cu programul naţional de construire de grădiniţe, ce ar putea să le ofere soluţii mamelor care doresc să se întoarcă mai repede la serviciu.
”Gândim un program de construire de creşe la nivel naţional, în aşa fel încât femeile care doresc să meargă mai repede la serviciu, cele care sunt proaspete mămici sau cele care vor fi determinate de noul context legislativ să se întoarcă la serviciu mai repede, să aibă unde să îşi lase copiii”, a explicat ministrul Udrea.
Elena Udrea consideră că variantele pe care le va aproba Guvernul în privinţa concediului maternal şi a indemnizaţiei de creştere a copilului trebuie „să se facă cu grijă faţă de copii şi de mame”.
”Sunt mai multe variante. Important este că, orice variantă alegem, trebuie să se facă cu grijă faţă de copii şi cu grijă faţă de mame. În acelaşi timp, şi statul are un buget din care cheltuie pentru salarii, pentru pensii, pentru ajutoare sociale. Eu, ca minister de investiţii, vreau să vă spun că oamenii, de asemenea, vor ca statul să cheltuie pentru reabilitări termice, pentru locuinţe sociale, pentru locuinţe ANL. Statul chletuie şi el cât poate şi, câtă vreme economia nu produce foarte mult, nici statul nu poate să cheltuie foarte mult. Aşa că va trebui, ţinând cont de interesul mamelor, al copiilor, care este un interes fundamental, să ne încadrăm, să echilibrăm asta cu posibilitatea de a cheltui a statului, să găsim o soluţie corectă în primul rând pentru copii”, a mai spus Elena Udrea.
Sursa: Agerpres