Elena Udrea nu poate să-și vadă fiica

Elena Udrea aduce acuzații împotriva directorului Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin. Potrivit spuselor sale, acesta refuză să permită mamelor să-și vadă copiii. Interesul său este doar financiar.

Dan Halchin ignoră recomandarea trimisă de Avocatul Poporului, care solicită respectarea dreptului copiilor de a menține legătura permanentă cu părinții aflați în penitenciare.

Din punctul ei de vedere, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, ar trebui să investigheze situația și să ajute mamele care sunt împiedicate să-și vadă copiii.

Potrivit spuselor sale, Dan Halchin a fost adus din Arad de către fostul ministru al Justiției Monica Macovei, fiind apoi numit în funcție de un alt fost ministru al Justiției, Raluca Prună.

Dan Halchin
SURSA FOTO: Facebook, Dan Halchin
Monica Macovei
Monica Macovei / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea
Raluca Prună
Raluca Prună / SURSA FOTO: Facebook

Menținerea legăturii cu familia este esențială pentru reabilitarea deținuților

Avocatul Poporului a emis o recomandare în 5 ianuarie către Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), cerând respectarea legii și luarea unor măsuri concrete pentru a asigura dreptul copilului de a fi cu părinții săi și dreptul deținutului de a menține o legătură permanentă cu familia sa.

Aceste drepturi sunt prevăzute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), fiind confirmate de numeroase cercetări specializate. Menținerea legăturii cu familia este esențială pentru reabilitarea deținuților.

În ciuda acestor aspecte, directorul actual al ANP pare să nu le acorde importanța cuvenită. Dan Halchin „a fost adus în sistem” în anul 2006, fiind numit în funcție în timpul Guvernului Cioloș. Preocuparea principală a lui Dan Halchin pare să fie legată de licitațiile de sute de milioane de euro pentru construirea de noi penitenciare, în detrimentul eforturilor de reabilitare și reintegrare socială a deținuților.

Din punctul de vedere al Elenei Udrea, această abordare explică rezultatele dezastroase ale managementului său, precum creșterea infracționalității și a recidivei în România, comparativ cu alte țări din Europa.

„Directorul ANP continuă să încalce legea, împiedicând mamele să meargă în permisii la copii și la familiile lor. Avocatul Poporului a emis o Recomandare în 5 ianuarie către Administrația Penitenciarelor și cere respectarea legii, măsuri și acțiuni concrete care să aibă în vedere dreptul copilului de a fi cu părinții lui și al deținutului de a avea o legătură permanentă și relevantă cu familia sa.

Nu doar că sunt drepturi universale prevăzute la CEDO, ci este dovedit prin nenumărate cercetări de specialitate că menținerea legăturii cu familia este cea mai puternică modalitate de reabilitare a deținuților, dar pentru directorul ANP nu contează!

Adus în Sistem de către Macovei în 2006 din Aradul lui Coldea și pus în fruntea instituției de către userista Prună în guvernul Cioloș, Dan Halchin este mai interesat de licitațiile de sute de milioane de euro pentru construirea de noi penitenciare, decât de reabilitarea și reintegrarea în societate a celor care se află în închisori.

Așa se explică rezultatele devastatoare ale managementului său, România având una dintre cele mai mari infracționalități și cea mai mare recidivă din Europa!”, a scris ea pe contul ei de Facebook.