În cadrul unui eveniment organizat de centrul de reflecţie Atlantic Council, consilierul președintelui ucrainian, Andrii Iermak, a anunțat că Volodimir Zelenski a venit cu o propunere fără precedent. Mai exact, el a propus organizarea unui summit cu Joe Biden, liderul SUA, dar și cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Discuţiile dintre cei trei pot avea loc faţă în faţă sau prin teleconferinţă

Totodată, consilierul liderului ucrainean a adăugat că întâlnirea celor trei poate fi și una virtuală, însă scopul ei este acela de a dezamorsa criza de la frontiera dintre Ucraina şi Rusia.  El a mai subliniat și faptul că, în opinia sa, acest lucru poate fi realizabil.

„Preşedintele Zelenski i-a propus preşedintelui Biden, iar noi credem că acest lucru se poate face, să organizeze o întâlnire trilaterală, poate prin videoconferinţă, între preşedintele Biden, preşedintele Zelenski şi preşedintele Putin”, a anunţat Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, la un eveniment organizat de centrul de reflecţie Atlantic Council.

Consilierul președintelui ucrainean a mai adăugat că în contnuare se așteaptă un răspuns dn Rusia în acest sens, în contextul în care SUA a fost încântată de o astfel de propunere.

„Aşteptăm în continuare răspunsul părţii ruse, însă partenerii noştri americani ne-au primit propunerea cu un anumit interes”, a declarat el. Oficialul din Ucraina a mai precizat că acestă propunere este una proactivă, iar Ucraina va participa activ în negocieri.

Ucraina trebuie adusă la masa discuţiilor, dacă se vorbeşte despre arhitectura de securitate din Europa

„Cred că este o propunere proactivă, care implică Ucraina în negocieri. Dacă este vorba despre discutarea arhitecturii de securitate în Europa, este necesară implicarea Ucrainei”, a apreciat Iermak.

De menționat este faptul că la începutul acestei săptămâni, președintele Zelenski a îndemnat la organizarea unui summit cvadripartid Kiev-Moscova-Paris- Berlin pentru „a se pune capăt războiului” cu separatiştii proruşi din regiunea Donbas, în sud-estul Ucrainei.

O serie de reuniuni la nivel înalt, săptămâna aceasta, între occidentali şi ruşi, nu au condus, în acest stadiu, la o îndepărtare a riscului unui nou război în Ucraina, notează AFP.

Amintim faptul că această propunere vine în contextul în care SUA, dar și UE și Ucraina se tem de faptul că Rusia pregăteşte o nouă invazie după ce a comasat circa 100.000 de militari pe flancul său vestic.

De cealaltă parte însă, Rusia neagă acuzațiile și susţine că nu intenţionează că invadeze ţara vecine, dar liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, şi mai mulţi oficiali de rang înalt de la Moscova au ameninţat cu măsuri „tehnice” şi „militare”.