Anunțul a fost făcut de vicepremierul Iryna Vereshchuk. Într-o postare pe contul personal de socializare, oficialul ucrainean a anunțat că există un pericol ridicat pe anumite rute în cursul zilei de vineri.

În acest sens, Ucraina nu va deschide vineri coridoarele umanitare pentru civili, anunță Sky News. Totodată, vicepremierul le-a recomandat cetățenilor care se așteaptă să fie evacuați să mai aibă răbdare și să reziste până când lucrurile se vor liniști.

„Din cauza pericolului de pe rute, astăzi, 22 aprilie, nu vor fi deschise coridoare umanitare. Pentru toți cei care așteaptă să fie evacuați: aveți răbdare, vă rugăm să rezistați!”, a transmis vicepremierul Iryna Vereshchuk.

Menționăm faptul că până la momentul actual, coridoarele de evacuare anterioare, care au avut diferite niveluri de succes, au permis oamenilor să iasă din zonele periculoase și au adus ajutoare umanitare. Acest lucru a fost confirmat și de datele publicate de Organizația Internațională pentru Migrație în cursul săptămânii trecute.

7 milioane de ucraineni au fugit din țară

Potrivit sursei citate, aproximativ șapte milioane de persoane sunt acum strămutate intern în Ucraina din cauza războiului. Totodată, alte milioane de persoane au fugit în țările vecine.

Datele publicate la începutul săptămânii de către Organizația Internațională pentru Migrație mai arătau că până marți, aproape două treimi dintre copiii ucraineni şi-au părăsit locuinţele, inclusiv cei care se află încă pe teritoriul Ucrainei și totodată, aproape 7,1 milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele, dar se află în continuare în Ucraina, potrivit OIM.

La momentul actual, 2.828.463 de refugiați ucraineni se află în Polonia, care găzduieşte cel mai mare număr dintre ei, chiar dacă unii dintre aceşti refugiaţi se deplasează apoi în alte ţări europene. De cealaltă parte, aproape 740.000 de persoane au traversat frontiera poloneză pentru a intra în Ucraina, potrivit poliţiei de frontieră poloneze.

Situația refugiaților din Europa

În România în schimb, în total 757.047 de ucraineni şi-au părăsit ţara pentru a intra în țara noastră, iar o bună parte dintre ei au sosit prin Republica Moldova. Majoritatea şi-au continuat drumul către alte ţări. Și în Rusia, la data de 19 aprilie erau 549.805 de regulați ucraineni.

În același timp, în total 471.080 de ucraineni au intrat în Ungaria, în timp ce 342.812 de refugiaţi ucraineni au ajuns în Slovacia de la începutul războiului, potrivit cifrelor UNHCR din 19 aprilie. Tot până marţi, 23.759 de ucraineni s-au refugiat în Belarus.

Trebuie menționat faptul că, înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, populația țării era de peste 37 de milioane de persoane pe teritoriul controlat de guvernul de la Kiev, fără a lua în calcul Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi regiunile din est unde secesioniştii pro-ruşi au proclamat independenţa a două aşa-zise republici, Doneţk şi Lugansk.