Le Monde vorbește despre imaginile publicate pe internet în ultima săptămână și care descriu drama ucrainenilor. Sursa citată precizează că acest lucru generează doar o revoltă la nivel mondial, îndreptat spre Rusia.

Aceași analiză vorbește și despre atitudinea președintelui Volodimir Zelenski, care în ciuda amenințărilor primite a preferat să rămână în Kiev și să lupte pentru poporul său.

„Videoclipurile cu ucraineni care rezistă în fața armatei ruse fac înconjurul lumii. În fața unui inamic superior militar, Ucraina a reușit să câștige o primă bătălie: cea a poveștilor.

Încă din primele zile ale invaziei ruse, și parțial datorită tăcerii Moscovei, Kievul a reușit să genereze în întreaga lume o revărsare masivă de simpatie pentru rezistența în fața agresiunii marelui său vecin.

Exprimându-se constant prin videoclipuri cu mesaje epice, dar personale, președintele Volodimir Zelenski și-a creat deja o legendă și a devenit o figură eroică.

Și forțele militare ucrainene au depus un efort considerabil pentru a arăta acest război ca pe un rezultat al voinței distructive de putere a unui singur om, Vladimir Putin, chiar dacă acest lucru înseamnă folosirea vocilor și a figurilor prizonierilor de război în acest scop.

Ucraina luptă cu tot ce are

Astfel, există nenumărate videoclipuri postate online de militarii și voluntarii ucraineni încă de la începutul conflictului care arată soldați cu fețe uneori foarte tinere care își spun vârsta, numele, regiunea de origine. Ei par dezorientați, explicând adesea că au fost mințiți, că nu știau că trebuie să lupte în Ucraina”, arată Le Monde.

Sursa citată prezintă și situația soldaților ruși, care au ajuns să fie capturați. Deși au atacat Ucraina, autoritățile le invită pe mamele acestora să îi poată lua acasă. Totodată, au fost publicate și documente cu soldații uciși.

Războiul continuă și astăzi, iar poporul ucrainean luptă în continuare chiar și fără arme, astfel încât să îi împiedice pe ruși să meargă mai departe.

Fiecare clip video postat confirmă eforturile pe care populația Ucrainei le depune constant de mai bine de o săptămână pentru a rezista în fața amenințărilor venite din Rusia.

Imaginile vorbesc singure

Mai mult decât atât, Ministerul ucrainean al Apărării invită mamele soldaților ruși capturați să vină să-i ia din țară. Această inițiativă a venit după lansarea site-ului și a canalului Telegram 200rf.com, care include fotografii cu pașapoarte și documente militare prezentate ca aparținând soldaților uciși de forțele ucrainene, precum și videoclipuri cu prizonieri de război.

Și acolo este vorba de a opune transparența și umanitatea unei puteri ruse care a început să-și recunoască pierderile abia miercuri, 2 martie.

Miercuri, 2 martie, în timp ce Harkovul era zdrobit de o ploaie de bombe, ucrainenii au filmat cum sute de oameni neînarmați încearcă să blocheze un drum care duce la centrala nucleară din orașul Enerhodar, pentru a interzice accesul forțelor ruse acolo.

În contrapondere cu acest curaj eroic care se repetă de la imagine la imagine, de la video la video, Moscova nu oferă nimic, nicio poveste, nicio justificare, mergând până acolo încât să nege realitatea mai degrabă decât să o arate într-o lumină care i-ar fi favorabilă. Pentru că, oficial, în Rusia, războiul este trecut în tăcere.

Acest transfer de imagini și povești despre războiul în curs merge și mai departe. Se promovează partajarea de către utilizatorii de internet din întreaga lume a iconografiei populare care a apărut extrem de rapid de la începutul conflictului”, arată sursa citată.

Ucraina și-a scris singură istoria

Analiza realizată de Le Monde arată că Ucraina a reușit să își scrie singură istoria prin imagini, iar toată lumea a văzut de la distanță ceea ce s-a întâmplat.

„Marți, Alexis Rapin, cercetător la Universitatea Quebec, Montreal, anunța pe contul său de Twitter apariția unei noi „mitologii” legate de conflict. Una ar fi Sfânta Javelin, o reprezentare a Mariei Magdalena care amintește de estetica icoanelor ortodoxe, purtând în mâinile sale delicate o armă antitanc americană Javelin, folosită foarte eficient de forțele ucrainene împotriva invadatorilor ruși.

În mod similar, primele legende, neverificabile, ale războiului din Ucraina sunt însuşite de utilizatorii Twitter şi Instagram, precum cea a „fantomei Kievului”, un as al zborului ucrainean care ar fi doborât cinci avioane inamice deasupra capitalei, în prima zi a conflictului.

Vectori de apartenență, de solidaritate invizibilă, dar planetară, aceste simboluri ocupă un loc proeminent în imaginație, pe fundalul unor fapte care, de altfel, vorbesc de la sine. Așa se face că, de la începutul războiului, Ucraina și-a scris istoria în imagini și restul lumii și-a însușit-o”, se mai arată în analiză.