Turneul va cuprinde șase concerte și se va desfășura după următorul program:

  1. 8 mai 2019 – Palatul Comunal din Buzău, jud. Buzău
  2. 9 mai 2019 – Castelul Arcuș, jud. Covasna
  3. 10 mai 2019 – Castelul Haller, Ogra, jud. Mureș
  4. 11 mai 2019 – Castelul Apafi, Dumbrăveni, jud. Sibiu
  5. 12 mai 2019 – Palatul Peleș, jud. Prahova
  6. 30 mai 2019 – Palatul Regal din București 

Programul concertelor va cuprinde piese ale compozitorilor francezi, Gabriel Fauré, Marin Marais, Camille Saint-Saëns, alături de lucrări de George Enescu și Zoltán Kodaly, în interpretarea muzicienilor Anna-Liisa Bezrodny, vioară, Răzvan Popovici, viola, Jan-Erik Gustaffson, violoncel, Miruna Nagy, harpă.

Invităm publicul într-un tur al castelelor și palatelor din România, ce-și poate avea oricând corespondent într-unul al castelelor de pe Valea Loarei. Anul acesta, concertele SoNoRo Conac, parte din Sezonul România-Franța, vor aduce mai aproape de publiculul din România cultura franceză, atât prin programul interpretat, cât și prin selecția locurilor în care vom concerta. În același timp, publicul francez este invitat să descopere o parte importantă din cultura românească, prin muzica marilor compozitori români și prin acele edificii, ce doreau să celebreze spiritul francez la început de secol XX, declară Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac și al Festivalului Internațional SoNoRo.

Primul concert al lunii are loc pe 8 mai și aduce muzica clasică la Palatul Comunal din Buzău, una dintre clădirile simbol ale orașului, construite în stil neoromânesc și inaugurat în 1903. Următoarea oprire unde va răsuna muzica de cameră este pe 9 mai în Castelul Szentkereszthy din Arcuș, care se află într-unul dintre cele mai bine conservate parcuri istorice rezidențiale transilvănene. Castelul a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și îmbină stilurile neorenascentist și neobaroc.

Turneul continuă pe 10 mai în județul Covasna într-unul dintre cel mai bine restaurate castelele din zonă, la Castelul Haller din Ogra. Castelul cu o istorie de patru secole, era în trecut era o adevărată perlă a reședințelor artistocratice din principate, iar astăzi a revenit la farmecul vremurilor de altă dată. Pe 11 mai itinerariul muzical deschide porțile Castelului Apafi din Dumbrăveni, ridicat în secolul al XVI-lea în stil renascentist.

SoNoRo Conac “À la française” va ajunge în luna mai și în două dintre cele mai vizitate palate din țară, Palatul Peleș (12 mai) și Palatul Regal (30 mai), clădiri preferate de regalitatea din țară. Castelul Peleș a fost reședința favorită de vară a regilor României, iar Palatul Regal a găzduit numeroase evenimente istorice importante din timpul regilor Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai I.

Emblematicul Palatul Peleș atrage peste 300.000 de vizitatori anual prin arhitectura sa unică cu aspect de chalet elveţian și decorată la exterior în stil german, iar Palatul Regal din București este o clădire simbol pentru regalitatea românească și fascinează vizitatorii prin elementele renascentiste și sălile grandioase decorate cu tablouri și statui.

SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: [email protected] sau 0741.190.470.

Programul complet al seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro

Despre SoNoRo Conac

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac- ce își propune, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.