Nu este doar una dintre principalele destinații turistice ale Parisului și lumii, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual, ci este şi cel mai valoros simbol al unui stat european, scrie Daily Mail. Turnul Eiffel este estimat la 344 miliarde de lire sterline, potrivit unei cercetări a Camerei de Comerţ din provincia italiană Monza-Brianza. Pentru evaluarea financiara a turnului, studiul a luat în considerare imaginea monumentului pe intregul continent, promovarea lui, dar şi frumuseţea clădirii.

Turnul Eiffel este o construcție faimoasă pe schelet de oțel din Paris ce măsoară 324 m înălțime. A devenit simbolul Franței cel mai răspândit la nivel mondial. Structura a fost construită între anii 1887-1889. Aceasta urma să servească drept arc de intrare la Expoziția Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluției franceze. A fost inaugurat la 31 martie 1889 și deschis pentru public la 6 mai.

Turnul are 300 m înălțime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 20 de metri, și o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit era cea mai înaltă clădire din lume. Acum, Eiffel este a 10-a construcţie a lumii, după înălţime.

În 2011, peste 7,1 milioane de oameni l-au vizitat, notează cotidianul britanic, iar de când a fost inaugurat (123 de ani) a fost vizitat de peste 200 milioane de oameni.

Cel puțin la începuturile sale, publicul a întâmpinat cu multă reticență această construcție, considerând-o inestetică. Astăzi însă este considerat drept simbolul orașului și una dintre cele mai frapante piese de artă arhitecturală din lume. Unul dintre clișeele hollywoodiene este priveliștea de la o fereastră pariziană, care întotdeauna include Turnul Eiffel.

Iată cu arată Top 7 cele mai scumpe monumente din Europa:
 
1. Tunul Eiffel, Paris – 344 miliarde de lire sterline
 
2. Colosseum, Roma – 72 miliarde de lire sterline
 
3. Catedrala Sagrada Familia, Barcelona- 71 miliarde de lire sterline
 
4. Domul din Milano – 65 miliarde de lire sterline
 
5. Turnul Londrei – 56 miliarde de lire sterline
 
6. Muzeul Prado, Madrid- 46 miliarde de lire sterline
 
7. Stonehenge, Wiltshire – 8.3 miliarde de lire sterline

Sursa: Daily Mail