Potrivit lui Dan Matei Agathon, preşedintele FPTR, pentru repunerea turismului printre priorităţile economiei naţionale sunt necesare zece măsuri esenţiale.

"Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului trebuie să creeze în interiorul său o Agenţie naţională dedicată special turismului, care să poată îmbina dezvoltarea regională cu problemele specifice din turism, dar mai ales pentru a se putea realiza un program de dezvoltare pe termen mediu şi lung a turismului românesc", a declarat preşedintele FPTR..
El mai crede că trebuie să existe o orientare agresivă şi intensivă către pieţele din vestul Europei, dar şi către cele mai puţin obişnuite (Rusia, China sau Japonia, de exemplu). "Nu în ultimul rând, este necesară scăderea pe termen mediu a TVA în turism pentru incoming la 9 la sută, după modelul de succes al Bulgariei, atât la tour operatorii locali, cât şi la hotelieri’, a mai spus Agathon.

Printre măsurile propuse de federaţie se mai numără dezvoltarea turismului din Delta Dunării, prin atragerea investitorilor cu experienţă care să păstreze echilibrul ecologic al Deltei şi să respecte principiile dezvoltării durabile, dar şi dezvoltarea sistemului de all inclusive, ca sistem verificat de atragere a turiştilor.