Turcia – magazinele impun limite la vânzările de zahăr și cafea

Cotidianul turc Sözcü relatează că vânzările de îngrășăminte au  fost sistate, deoarece importatorii nu cunosc prețul de vânzare al produselor lor și nici prețul noilor comenzi. În multe farmacii ale țării se înregistrează lipsuri ale medicamentelor de import, deoarece importatorii evită să aprovizioneze piața. Potrivit ziarului Cumhuriyet, lipsesc antibiotice pentru copii,  medicamente pentru colesterol, insulina, precum și multe medicamente psihotrope. Comerțul cu mașini și electronice a „înghețat” întrucât prețurile se modifică aproape în fiecare oră, din cauză că totul depinde de cursul de schimb, a scris Manolis Kostidis într-o corespondență din Istanbul pentru kathimerini.gr

Declarațiile de luni seară ale președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care au reluat teoria scăderii ratelor dobânzilor, și anume că „ratele (mari) ale dobânzilor sunt cauza, iar inflația este rezultatul” și referirea la un „război pentru independența economică” au provocat panică în rândul oamenilor. Lucrurile s-au înrăutățit și mai mult după ce liderul Partidului pentru Acțiune Națională, partener de guvernare, Devlet Bahçeli, a vorbit ieri, îndemnând guvernul să pună capăt independenței Băncii Centrale și subliniind că „niciun organism nu poate trece peste voința poporului”. Din acel moment, nu a mai existat un simplu cetățean sau om de afaceri turc care să nu-și investească economiile în valută, toată lumea așteptându-se ca în zilele următoare situația să fie și mai rea.

O liră turcească ce și-a pierdut valoarea

Fostul ministru de finanțe al lui Erdogan și președintele Partidului DEVA, Ali Babacan, a afirmat că „în acest moment în țara noastră nu avem un război pentru independența economică. Avem o liră turcească ce și-a pierdut valoarea din cauza guvernării proaste și o Turcie care și-a pierdut de asemenea valoarea”.

Președintele Partidului Popular Republican, Kemal Kılıçdaroğlu, în discursul său adresat grupului parlamentar al partidului, a declarat: „Până ieri spuneau că „Grecia e distrusă. Grecia a dat faliment”. Salariul de bază în Grecia este de 2,7 ori mai mare decât cel din ​​Turcia. Adică de aproape trei ori mai mult”.

Reprezentanții taberei guvernamentale susțin că tot ceea ce se întâmplă este temporar și că sosirea investitorilor va schimba climatul. Ei citează ca exemplu vizita din aceste zile a Prințului Moștenitor al Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed Al Nahyan.