Trusou nou-născut 2024. Mamele defavorizate, incluzând pe cele cu venituri mici, cele aflate în situații critice de viață sau cele minore. Acestea primesc un ajutor financiar în valoare de 2.000 de lei.

El poate fi utilizat pentru achiziționarea produselor destinate îngrijirii nou-născutului. Conform unui proiect de ordonanță adoptat de Executiv, măsura de sprijin pentru mamele defavorizate va fi implementată și în perioada 2024 – 2027.

Programul privind trusoul nou-născutului, extins până în 2027

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat extinderea programului privind trusoul nou-născutului până în 2027. Prin această inițiativă de sprijin, tinerele mame defavorizate primesc o singură dată suma de 2.000 de lei pentru fiecare copil nou-născut. Această sumă poate fi utilizată pentru achiziționarea de articole de îngrijire, îmbrăcăminte și materiale sanitare destinate bebelușilor.

Trusou nou-născut 2024. Guvernul a adoptat măsuri pentru sprijinirea cuplurilor mame – nou-născut defavorizate, oferindu-le tichete sociale pe suport electronic finanțate din fonduri externe nerambursabile destinate nou-născuților.

Actul normativ prevede continuarea acordării sprijinului, cu finanțare din cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, pentru cuplurile mame-nou-născut defavorizate.

Aceasta se referă la acordarea de tichete sociale pe suport electronic destinate mamelor care nasc, începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, cu condiția ca aceasta să se întâmple în termen de maxim trei luni de la nașterea copilului.

Mihai Constantin
Mihai Constantin / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Cine beneficiază de aceste tichete?

Aceste tichete sunt acordate mamelor care sunt eligibile pentru oricare dintre componentele venitului minim de incluziune. Se acordă, de asemenea, mamelor cu dizabilități, mamelor aflate temporar în situații de risc, mamelor care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturi civile, mamelor minore, precum și mamelor cetățeni sau apatrizi proveniți din zone de conflict.

Tichetul social pe suport electronic are o valoare de 2.000 de lei. Acesta este acordat într-o singură tranșă pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027.

Măsura de sprijin material este completată de mai multe măsuri auxiliare. Printre acestea indicații de îngrijire a nou-născutului, consiliere în alăptare, educație sanitară, educație în prim-ajutor pentru nou-născuți, instruire privind asigurarea igienei personale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, îndrumare către servicii sociale, și recomandări nutriționale pentru bebeluși necesare pentru diversificarea alimentației.

Femeile din anumite categorii sociale, care vor naște începând cu anul 2024, vor fi eligibile pentru a primi o sumă de bani. Viitoarele mămici nu sunt informate despre cuantumul exact al sumei oferite pentru „Trusoul nou-născutului” în 2024 și nici despre cine va beneficia de această sumă.

În cadrul Programului „Trusou nou-născut” pentru anul 2024, se va acorda un sprijin sub formă de tichete sociale pe suport electronic destinate nou-născuților. Acesta este adresat mamelor din medii defavorizate. Valoarea ajutorului acordat în acest an este de 2.000 de lei. Se oferă într-o singură tranșă.

Pentru ce vor putea fi folosite tichetele?

Conform noii ordonanțe, mamele eligibile pentru acest ajutor vor primi 20 de tichete. Fiecare va fi în valoare de 100 de lei. Aceste tichete pot fi folosite pentru:

  • Alimente și produse/aparatură destinate administrării alimentației copilului;
  • Scutece și îmbrăcăminte destinată copilului;
  • Produse de cosmetică și igienă specifice vârstei copilului;
  • Aparatură destinată monitorizării stării de sănătate a copilului;
  • Pătuț, lenjerie, cărucior, masa de înfășat.

Acest sprijin este acordat pe o perioadă de 4 ani, între 2024 și 2027. Bugetul alocat pentru această măsură de sprijin este de 119.138,40 de mii de lei. Suma reprezintă echivalentul a 24.000.000,00 euro la cursul de schimb InforEuro din luna noiembrie 2023. Aceste fonduri provin din Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, conform regulilor și normelor europene și naționale aplicabile în materie de eligibilitate.

Cine va putea beneficia de acest ajutor

Propunerea legislativă vizează acordarea unei sume de 2.000 de lei din partea statului în 2024. Aceste sume sunt destinate unor mame aflate în categorii speciale.

Iată care sunt mamele care pot beneficia de acest sprijin financiar, dacă aplică în primele 3 luni de viață ale copilului:

  • Mamele care nasc începând cu anul 2024 şi cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune;
  • Mamele cu dizabilităţi care nasc începând cu anul 2024;
  • Mamele care nasc începând cu anul 2024 și aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv sunt victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi/ sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situații de risc, stabilite printr-o ancheta socială sau pe baza unui referat de anchetă socială întocmit de autorităţile din domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ;
  • Mamele care nasc începând cu anul 2024, care nu deţin acte de identitate şi care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;
  • Mamele minore care nasc începând cu anul 2024;
  • Mamele care nasc începând cu anul 2024, cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zone de conflict.