Nu știu cum alții sunt, dar eu am o oarecare suspiciune față de orice întâlnire bilaterală care implică o combinație de genul: Trump și Rusia. De ce? Pentru că România are o istorie nu foarte plăcută cu înțelegeri între marile puteri făcute peste capul ei.

În 1812 a fost semnat Tratatul de la București prin care Basarabia era ruptă din Moldova și trecea în posesia Imperiului Țarist. Pentru cei care nu știu mișcarea asta s-a realizat cu aprobarea Imperiului Francez, forța militară a continentului în momentul acela. Românii nu au avut nici un cuvânt de spus pentru că nu aveau o armată a lor care să apere teritoriile românești.

În 1878, după încheierea Războiului de Independență a avut loc pacea de la San Stefano, între Rusia țaristă și Imperiul Otoman. S-a decis, printre altele, independența României și a altor state balcanice și cedarea Basarabiei de Sud (regiunea Bugeac) către Rusia țaristă. România primea în schimb Dobrogea. Nici de data asta România nu a fost invitată la discuții. Pacea a fost urmată de o nouă întâlnire, la Berlin, unde a fost recunoscută formal independența României. Istoricii consideră că aportul militar al României în campania Rusiei împotriva Turciei a fost unul din motivele care au făcut ca România să se aleagă efectiv cu ceva în urma Tratatului, altfel exista riscul real ca provinciile românești să rămână sub tutela Rusiei.

În 1913 se semna Pacea de la București, prin care România lua de la Bulgaria Cadrilaterul, ca urmare a incursiunii armatei românești la sud de Dunăre.

În 1919 se semna Tratatul de la Versailles prin care se forma România Mare. România luptase alături de Marea Britanie, Franța și Rusia împotriva Puterilor Centrale și, cu toate că fusese înfrântă militar, avea un loc la masa învingătorilor.

În 1939 se semna Pactul de neagresiune între Germania nazistă și Rusia Sovietică. Ca urmare directă a pactului, Rusia dădea un ultimatum României să cedeze Basarabia și Bucovina în 1940. România nu a tras nici măcar un glonț pentru a apăra aceste teritorii pentru că și atunci, ca și acum, starea armatei era una deplorabilă. Pentru cei interesați puteți afla despre corupția din campania de înzestrare a armatei în ”Afacerea Skoda”.

 

Nu contează în câte tratate ești membru, nu contează cine îți sunt prieteni pe hârtie, atunci când vine vorba de chestii de politică internațională între Marile Puteri, ai nevoie de o armată puternică pe care să te bazezi pentru apărare, altfel ești victimă sigură și teritoriul tău devine subiect de negociere. 

Da, România e membră NATO, dar în momentul de față 4 avioane britanice sunt singurul lucru care apără cerul României după ce săptămâna trecută a picat un MIG-21, iar azi a picat un IAR 99 Șoim

Tot în momentul acesta Trump se întâlnește cu Putin și, printre subiectele discutate se află și eliminarea scutului de apărare anti-rachetă de la Deveselu, umbrela care apără România de rachete rusești, iraniene sau dracu mai știe de ce fabricație.

Credeți că această discuție ne-ar afecta foarte tare dacă am avea o armată puternică care ar putea respinge un prim val de agresiune rusească? În momentul de față suntem total dependenți de NATO pentru securitate pentru că armata României pur și simplu nu are avioane, nu are nave de război…nici măcar camioane nu avem!

Economic, România o duce bine, politic, administrativ și militar însă România e un stat eșuat care depinde de alte țări pentru securitate și asistență tehnică!

Daniel Voica este consutant fiscal și autor al site-ului www.economie101.ro