Presat de erodarea popularității sale și a șanselor sale de realegere, președintele SUA, Donald Trump, a reacționat printr-o schimbare radicală a comportamentului său.

Atitudinea care a ieșit în evidență

Cea mai notabilă atitudine a avut loc luni (20 iulie), când republicanul a difuzat o imagine în care apare purtând o mască de protecție împotriva COVID-19 – lucru pe care s-a opus să-l facă luni de zile.

Împreună cu fotografia, președintele a publicat un mesaj în stilul său, în care încurajarea utilizării de protecții faciale se amestecă cu îndemnuri naționaliste, cu provocări xenofobe și cu o autopromovare narcisistă.

„Suntem uniți în efortul nostru de a învinge virusul invizibil chinez și mulți spun că este patriotic să poarte o mască atunci când nu este posibilă păstrarea distanțării sociale. Și nu este nimeni mai patriot decât mine, președintele vostru preferat!”, a scris acesta.

Conferințele de presă zilnice au fost reluate

În aceeași zi, Trump a anunțat reluarea conferințelor de presă zilnice pentru a informa despre situația pandemiei, acestea fiind întrerupte de aproximativ trei luni.

În acest fel, încearcă să stopeze pagubele rezultate din gestionarea dezastruoasă a pandemiei, marcată de negaționism și de sabotarea inițiativelor din cadrul statelor – americanul, încă o dată, este un model pentru brazilianul Jair Bolsonaro.

Cu peste 3,8 milioane de cazuri confirmate și aproximativ 140.000 de decese, SUA se află pe primul loc la nivel global la cei doi indicatori. În afară de aceasta, acum boala afectează mai ales statele mari din sud, care au contribuit la alegerea lui Trump.

Nu întâmplător, răspunsul președintelui la adresa pandemiei este respins de aproximativ două treimi dintre alegători. Popularitatea sa, în plus, potrivit unui sondaj al Universităţii din Quinnipiac, a atins cel mai scăzut nivel din 2017 încoace, 36%.

Impopularitatea se reflectă în sondaje

O asemenea impopularitate se reflectă, fireşte, în rezultatul electoral, cu mai puțin de patru luni înainte de alegeri.

În cele mai recente sondaje, adversarul lui Trump, Joe Biden, apare cu un avantaj de aproximativ zece puncte. În plus, democratul creşte în state hotărâtoare în contextul colegiului electoral, precum Texas și Florida.

Pentru o mai mare rezistență politică și capacitatea de a depăși adversitățile pe care le poate întâmpina republicanul, furtuna perfectă care se formează asupra lui – îmbinând noua escaladare a pandemiei, criza economică rezultată din aceasta și permanenta tensiune rasială – face ca realegerea în funcţie să fie tot mai dificilă