Liderul de la Casa Albă a mai propus iradierea corpurilor pacienților cu lumină UV, idee respinsă categoric de medici. După cum scrie BBC, un alt oficial american a spus că lumina soarelui și dezinfectantul sunt cunoscute pentru eficiența lor de a ucide infecția. Agențiile de sănătate publică au lansat, de asemenea, un avertisment împotriva utilizării clorului ca medicament.

În timpul unei conferințe de presă susținută la Casa Albă pe tema combaterii coronavirusului, un oficial american a prezentat rezultatele unor cercetări care au indicat că coronavirusul pare să fie eliminat mai rapid atunci când este expus la soare și la căldură. Studiul a arătat, de asemenea, că înălbitorul ar putea ucide virusul în cinci minute și alcoolul izopropilic l-ar putea ucide și mai repede.

William Bryan, șeful interimar al Direcției de Știință și Tehnologie a SUA, a prezentat concluziile la conferința de presă. Deși acesta a menționat că cercetarea ar trebui să fie tratată cu precauție, Trump a sugerat continuarea în acest sens. „Deci, să presupunem că aplicăm corpului ceva colosal – fie că sunt ultraviolete sau doar lumină foarte puternică – şi cred că aţi spus că nu a fost verificat, dar veţi testa”, a spus preşedintele către medicul Deborah Brix, coordonator la Casa Albă pentru răspunsul la coronavirus.

Potrivit PRO TV, Trump a mai spus: „Presupunând că lumina este adusă în interiorul corpului, ceea ce puteţi face fie prin piele sau în alt fel. Şi cred că aţi spus că veţi testa şi asta. Sună interesant”. „Apoi văd că dezinfectantul îl distruge într-un minut. Un minut. Există vreo cale să putem face asta, prin injectare sau aproape o curăţare? Aşadar, ar fi interesant de verificat asta”.

Arătând spre propriul cap, Trump a adăugat: „Nu sunt medic. Dar sunt o persoană care are un bun ştiţi voi ce”. Pe Birx a întrebat-o dacă a auzit vreodată de folosirea „căldurii şi luminii” pentru a trata coronavirusul. „Nu ca tratament”, a spus Birx. „Sigur, febra este un lucru bun, când ai febră asta ajută corpul să răspundă. Dar nu am văzut căldură sau lumină”. Trump a concluzionat: „Cred că este o chestie minunată de urmărit”.

Specialiştii resping o idee aburdă şi periculoasă

Medicii au avertizat că ideea lui Donald Trump ar putea avea rezultate fatale. Pneumologul Vin Gupta a declarat pentru NBC News: „Această idee de injectare sau ingerare de orice tip de produs de curăţare este iresponsabilă şi periculoasă. Este o metodă comună la care apelează oamenii când vor să se sinucidă”.

Kashif Mahmood, medic în Charleston (Virginia de Vest), a scris pe Twitter: „Ca medic, nu pot recomanda injectarea de dezinfectant în plămâni sau folosirea de raze UV pentru a trata Covid-19. Nu ascultaţi sfaturi medicale venite de la Trump”. John Balmes, penumolog la Zuckerberg San Francisco General Hospital, a avertizat că doar inspirarea de vapori de înălbitor poate cauza grave probleme de sănătate.

Specialistul a mai declarat pentru Bollmberg News: „Inhalarea de înălbitor pe bază de clor ar fi cel mai rău lucru pentru plămâni. Căile respiratorii şi plămânii nu sunt făcuţi să fie expuşi nici măcar unui aerosol de dezinfectant. Nici măcar un înălbitor diluat sau alcool izipropilic nu este sigur. Este un concept complet ridicol”.

https://www.youtube.com/watch?v=X_AuGOXF5u8

Donald Trump a susţinut recent că un medicament pentru malarie, hidroxiclorochina, poate fi un posibil tratament împotriva Covid-19, însă ulterior a renunţat să îl mai promoveze. Un studiu realizat pe pacienţi cu coronavirus într-un spital american pentru veterani de război arată că au fost înregistrate mai multe decese în rândul celor trataţi cu hidroxiclorochină decât în cazul celor care au primit tratament standard.