Administraţia condusă de Donald Trump analizează o măsură controversată: cetăţenii americani şi rezidenţilor permanenţi ar putea fi împiedicaţi să revină în Statele Unite, în cazul în care sunt suspecţi de infectare cu COVID-19, a confirmat un responsabil american de rang înalt pentru Reuters.

Măsura este deocamdată în stadiul de proiect şi ar putea suferi modificări. Dacă va intra în vigoare, guvernul SUA ar fi autorizat să blocheze intrarea persoanelor despre care se crede “în mod rezonabil” că au contractat COVID-19 sau alte maladii.

Temerile privind persoanele cu dublă cetăţenie, americană şi mexicană

Până acum, administraţia Trump a instituit o serie de restricţii cuprinzătoare în materie de imigraţie de la începutul pandemiei, suspendând unele proceduri de imigraţie legală şi autorizând deportarea rapidă a migranţilor prinşi la frontieră fără documente legale.

O ştire Reuters din luna mai informa că responsabili guvernamentali americani erau îngrijoraţi că persoane cu dublă cetăţenie, americană şi mexicană, s-ar putea refugia în SUA dacă epidemia din Mexic se va agrava, punând astfel o presiune suplimentară asupra spitalelor din Statele Unite.

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor este cel care ar urma să emită proiectul de reglementare

Proiectul de reglementare, despre care a scris pentru prima dată cotidianul New York Times în ediţia de luni, ar urma să fie emis de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), care a jucat un rol principal în răspunsul la pandemie, a indicat responsabilul.

Potrivit unui bilanţ alcătuit de Reuters, Statele Unite înregistrează cele mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus (peste 5 milioane) şi de decese în urma COVID-19 (peste 162.000) la nivel mondial, scrie Agerpres.

Omar Jadwat, directorul programului pentru drepturile imigranţilor din cadrul ACLU (Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile) a atras atenţia că interdicţia de intrare în ţară a unor cetăţeni americani ar fi neconstituţională şi ar constitui “încă o eroare gravă într-un an care a văzut deja mult prea multe”.

CDC nu a dat curs deocamdată solicitării de a comenta pe marginea subiectului.