Președintele SUA, Donald Trump, va amenința liderii statelor membre NATO la summitul din 2018 că Statele Unite vor părăsi alianța dacă vor continua să susțină proiectul de gazoduct Nord Stream 2, a spus ex-consilierul de securitate națională al Casei Albe, John Bolton, în ultima carte intitulată: White House Memoir, potrivit tass.com

„El [președintele Trump] m-a sunat în mașină să vă întreb:„ Sunteți gata să jucați în marile ligi · astăzi? Asta vreau să spun „, iar el a continuat să dicteze următoarele: „Avem un mare respect față de NATO, dar · suntem tratați în mod nedrept.

Până la 1 ianuarie, toate națiunile trebuie să se angajeze la două procente, iar noi vom ierta restanțele sau vom ieși afară și nu îi vom apăra pe cei care nu au făcut-o.

Atâta timp cât nu ne înțelegem · cu Rusia, nu vom intra într-un NATO unde țările NATO plătesc · miliarde de euro către Rusia.

Noi vom ieși · dacă ei fac conducta operatională ”, spune Bolton în carte.

Împreună cu secretarul de stat american, Michael Pompeo, a reușit în cele din urmă să-l convingă pe Trump să nu folosească amenințări precum acelea, dar se limitează la chemarea membrilor NATO pentru a-și intensifica cheltuielile cu apărarea, adaugă Bolton.

Proiectul Nord Stream 2 implică construcția a două ramuri de conducte de gaz care ar avea o capacitate totală de 55 mld metri cubi pe an transferați din Rusia în Germania, peste Marea Baltică.

Acestea fiind spuse, 93% din conducta de gaz a fost finalizată până în prezent.