Trucul ingenios care poate crește reciclarea cu 47%. Un studiu publicat în revista științifică ”Waste Management” a constatat că persoanele cărora li se oferă șansa de a câștiga un premiu mare pentru reciclarea sticlelor de plastic, a dozelor și a sticlelor de sticlă reciclează mai mult decât cele care utilizează un sistem tradițional de depozitare a sticlelor, informează Yahoo.news.
Studiul a oferit utilizatorilor șansa de a câștiga un premiu mai mare, în loc de o „rambursare” de 10 pence pentru reciclarea unei sticle, așa cum este în schemele de depozitare din întreaga lume.
Trucul ingenios care poate crește reciclarea
Norvegia are singurul sistem de loterie pentru reciclarea sticlelor din lume, implementat pentru prima dată în 1997, și a înregistrat rate de reciclare de până la 97% în urma schemei.
Conform guvernului de la Londra, consumatorii britanici cumpără anual aproximativ 31 de miliarde de recipiente de băuturi de unică folosință – 12 miliarde de sticle de plastic, 14 miliarde de doze și cinci miliarde de sticle de sticlă.
Studiul realizat în Canada a constatat că, atunci când oamenilor li s-a oferit o șansă de a câștiga 540 de lire sterline, aceștia aveau cu 47% mai multe șanse să recicleze decât dacă li s-ar oferi o recompensă tradițională pentru returnare la avans.
Autorul principal al studiului, Dr. Jiaying Zhao, profesor asociat în cadrul departamentului de psihologie al Universității din British Columbia, a declarat: „Această mică schimbare în modul în care recompensăm reciclarea a făcut o mare diferență. Oamenii au fost mai entuziasmați, mai implicați și au adus mai multe sticle. Se pare că emoția de a câștiga un premiu mare este mai motivantă decât o mică recompensă garantată. Este la fel ca atunci când oamenii cumpără bilete de loterie; acea șansă mică de a câștiga mult este incitantă.”
Norvegia, singura țară din lume care are o loterie similară pentru reciclare
Cercetătorii au descoperit că, dacă oamenii nu câștigau, tot simțeau „fericire anticipată” și se bucurau de experiență și, prin urmare, erau mai predispuși să opteze pentru o experiență la loterie decât pentru a primi bani.
Dr. Zhao a spus: „Norvegia este singura țară din lume care are o loterie similară pentru reciclare, iar rata de returnare a sticlelor este aproape de 100%. Rambursarea probabilistică ar putea fi rețeta lor secretă.”
Ce părere au experții britanici
Experta în reciclare Rachel Watkyn, fondatoarea Tiny Box Company, a declarat că o abordare de tip loterie ar putea funcționa prin oferirea unui stimulent pentru consumatori.
Ea a declarat: „Multe sisteme ecologice sau de reciclare sunt incomensurabile pentru consumatorul mediu. Cum măsurați utilizarea sticlelor de plastic în tone metrice sau în emisii de CO2? Când lucrezi fără niciun scop, de ce să te străduiești să atingi acel obiectiv? Chiar dacă consumatorii trăiesc după valori ecologice pozitive, acest lucru nu se traduce într-un comportament de cumpărare ecologic și în alte comportamente pro-mediu. De asemenea, știm că un consumator obișnuit gândește ca un consumator, ceea ce înseamnă că va reacționa la stimulente”.
Oamenii vor fi cea mai importantă parte a schimbării
Ea spune că o configurație de tip loto pe termen scurt ar putea funcționa, ”dar riscăm să consumăm excesiv pentru înscrieri suplimentare”.
Și a adăugat: „Punctul de cotitură apare atunci când obiceiul gospodăriilor se schimbă. Dacă a funcționat în alte țări, de ce să nu o testăm în Marea Britanie? Mai bine, de ce să nu-i întrebăm pe oameni? Oamenii vor fi cea mai importantă parte a schimbării.”
Britanicii vor fi plătiți pentru reciclarea sticlelor și dozelor de plastic și metal în cadrul noii scheme de returnare a sticlelor, care urmează să intre în vigoare în 2027. Cetățenii plătesc o garanție pentru sticlele de băuturi, care este apoi rambursată atunci când sticlele sunt predate pentru reciclare.
Guvernul poartă consultări cu privire la alte interdicții privind materialele plastice de unică folosință, inclusiv farfurii, tacâmuri și pahare de polistiren.
Schema guvernamentală de reciclare simplă (în vigoare pentru companii din 2025 și gospodării din 2026) își propune să se asigure că nu există o „loterie poștală” în ceea ce privește reciclarea plasticului.