După ce a pierdut cea de-a doua poziţie în topul mondial al celor mai mari producători de telefoane mobile în favoarea rivalului Samsung, Motorola trebuia să contraatace.

Aşa că a folosit reţeta de succes de până acum, care a impus pe piaţă telefoanele ultra-subţiri şi cu stil al căror reprezentant a fost V3 RAZR. Şi cum altfel să procedeze decât prin lansarea lui RAZR II, numai că acum telefonul life-style are doi companioni în încercarea de a (re)cuceri piaţa.

Toate cele trei telefoane mobile lansate recent – V8 RAZR II şi Z8 sunt deja pe piaţă, iar Q9 va fi disponibil curând – mizează pe design şi au calităţi multimedia, graţie inclusiv camerelor foto încorporate şi memoriei extensibile prin carduri miniSD de până la 2 GB. Toate pot fi folosite ca player MP3, fiind compatibile cu conexiunea fără fir a căştilor prin bluetooth. Iar cu noile căşti stereo active Motorola S9, lansate săptămâna trecută pe piaţa autohtonă, atât convorbirile, cât şi audiţiile au o calitate foarte bună, utilizarea fiind foarte comodă şi fără încurcăturile obişnuite ale firelor prin buzunare. Însă asemănările se opresc aici, fiecare din cele trei aparate adresându-se unui segment diferit de clienţi. RAZR V8, ca şi predecesorul, e un telefon cu stil, pentru cei care apreciază designul mai mult decât funcţiile avansate sau utilitatea unui smartphone. Faţă de modelul anterior, modificările în ceea ce priveşte softul sunt minore, meniul e aproape identic. În schimb, designul e acum de tip glossy, lucios, iar îmbinarea solidă a clapetei metalice este o îmbunătăţire extrem de necesară, acesta fiind punctul slab al lui RAZR V3. Calitatea recepţiei vocale a fost şi ea îmbunătăţită. De asemenea, ecranul exterior este mai mare şi cu o rezoluţie mai bună, acest aspect fiind îmbunătăţit şi la ecranul interior. Deşi o idee mai lung şi mai lat decât V3, RAZR II e mai subţire cu doi milimetri (33 x 103 x 11,9 mm). Cine vrea şi mai multe calităţi multimedia şi eventual câteva funcţii avansate oferite de sistemul de operare Symbian (push email, aplicaţii externe, mess) poate apela la Z8. Îmbrăcat în cauciuc fin, telefonul de tip slide se deschide într-un mod interesant, cumva asemănător cu celebrul Nokia „banană“ – pentru cine îşi mai aminteşte. Un aspect care ori îţi place, ori te enervează. Imaginile video sunt redate cu 30 de cadre pe secundă şi pot fi descărcate de pe internet cu viteze mari (3,6 Mbps) prin HSDPA.

În fine, pentru cei cu necesităţi business există (în curând) Q9, un telefon cu tastatură completă (QWERTY) şi sistem de operare Windows Mobile 6 (despre care vom vorbi pe larg în numărul viitor). Ceva mai lung şi mai lat decât un BlackBerry, este însă de două ori mai subţire, la fel de deştept şi mult mai rapid, cu HSDPA la bord. Pentru cine vrea neapărat soluţia celor de la RIM, există posibilitatea instalării aplicaţiei BlackBerry.