Avertisment crunt venit chiar din partea preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski!

Pericol extrem lăsat în urmă de soldaţii ruşi care se retrag!

Situaţia teribilă se întâmplă în urma retragerii trupelor ruseşti din anumite zone. Militarii ruşi produc un „dezastru total” în urma lor. Liderul de la Kiev spune de aceştia că au minat totul în urma lor, inclusiv case şi chiar cadavre.

„Minează întregul teritoriu – case, echipament şi chiar trupuri ale celor ucişi. Sunt o mulţime de capcane, multe dispozitive periculoase”, a declarat, sâmbătă, preşedintele Volodimir Zelenski, într-un discurs adresat naţiunii.

Sâmbătă dimineaţa, preşedintele Ucrainei a anunţat că ruşii se „retrag încet, dar vizibil”, asta după ce au sosit mai multe relatări despre atacuri asupra oraşelor Poltava şi Kremenciuk din centrul Ucrainei.

Volodimir Zelenski îi îndeamnă pe ruşi să nu-şi mai lase copiii să se înroleze

Zelenski s-a adresat şi direct familiilor ruse, pe care le-a îndemnat să nu-şi lase tinerii membri ai familiei să se înroleze, în contextul în care Kremlinul a dat startul convocărilor pentru serviciul militar obligatoriu, potrivit adevarul.ro.

„Nu avem nevoie de şi mai mulţi morţi. Salvaţi-vă copii astfel încât ei să nu devină nişte răufăcători.

Nu îi trimiteţi în armată. Faceţi ce vă stă în putere să îi ţineţi în viaţă. Ţineţi-i acasă”, a mai spus liderul de la Kiev în mesajul său.

Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia încearcă să înroleze recruţi din Crimeea, pentru a-i aduce să lupte pe frontul din Ucraina.

Dublu standard la nivel internaţional

În altă ordine de idei, unii analişti internaţionali sunt de părere că Occidentul va trebui să treacă, la un moment dat, peste pedepsirea Rusiei.

O viitoare cooperare cu Rusia este posibilă, dacă nu chiar necesară. Graeme Gill, profesor emerit la Universitatea din Sydney, președinte al Consiliului Internațional pentru Studii Europei Centrale și de Est, este convins că, „la un moment dat, Occidentul va trebui să treacă peste pedepsirea Rusiei și să înceapă să colaboreze cu Rusia. Din păcate, momentul în care se va întâmpla acest lucru va fi determinat de unele considerente interne”.

În plus, „vor exista diferențe de opinie în rândul statelor democratice cu privire la momentul în care ar trebui să aibă loc o astfel de mișcare și în ce ar consta ea, UE, fiind cu siguranță foarte divizată în această privință.”

Profesorul afirmă că războiul din Ucraina nu este cu nimic diferit de invazia americană a Irakului din 2003, de bombardamentele NATO din 2011 asupra Libiei, de bombardarea Iugoslaviei de aceeași NATO sau de războiul actual al coaliției conduse de Arabia Saudită în Yemen.

„Există clar un standard dublu, care nu poate fi mascat de retorica privind dreptul internațional și crimele Rusiei”, a spus el.

„Se fac lucruri groaznice în Ucraina și s-au făcut lucruri similare și în altă parte, dar tratamentul internațional este diferit. Poate că acesta este motivul pentru care condamnarea Rusiei de către Occident nu are ecou în multe state”, mai afirmă profesorul Graeme Gill.