Tribunalul Bucureşti a dispus, vineri, încetarea grevei de la Societatea de Transport Bucureşti şi reluarea imediată a activităţii.

“Dispune încetarea grevei ca ilegală şi reluarea imediată a activităţii”, a decis instanţa.

Angajaţii STB au declanşat un protest spontan joi dimineaţă, astfel că nicio maşină nu a ieşit pe traseu în Capitală, Directorul societăţii Adrian Criţ afirmă că protestul este ilegal şi lansează acuzaţii la adresa liderului sindical Vasile Petrariu. Protestatarii au cerut creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

Joi, Tribunalul Bucureşti a suspendat greva de la STB şi a dispus reluarea imediată a activităţii. Cu toate acestea, angajaţii au continuat şi vineri protestul, astfel că nicio maşină nu a ieşit pe traseu, deşi există o decizie executorie a instanţei prin care greva este suspendată.

Ministrul Justiției: Până unde mergem cu ignorarea legii în această ţară?

Cătălin Predoiu a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, cum vede faptul că, deşi există o decizie a unei instanţe privind încetarea grevei STB, protestul a continuat.

Ministrul Justiției consideră că este foarte grav că o decizie a instanţei de încetare a grevei STB nu a fost pusă în aplicare, spunând că acest lucru înseamnă o ignorare a legii.

Foarte grav pentru că asta înseamnă o ignorare şi a legii, dar şi a Justiţiei şi asta trebuie să pună pe gânduri pe toată lumea, de la judecători până la procurori şi parlamentari.

Până unde mergem cu ignorarea legii în această ţară? Ce trebuie să facem ca urgent să recăpătăm încrederea în lege şi în Justiţie, ca atunci când spunem lege toată lumea să se alinieze, când spunem Justiţie toată lumea să tacă din gură şi să pună în aplicare deciziile Justiţiei.

Este o lipsă de încredere la care a contribuit mai toată lumea şi de aceea cred că toată lumea are de lucru în această direcţie. Sigur, sunt instituţii, să îşi facă treaba, eu personal nu mi-am permis, cu orice cost inclusiv politic, să ignor o hotărâre judecătorească. Îţi place, nu îţi place, e o hotărâre judecătorească, trebuie să te supui. În absenţa acestui principiu al respectării hotărârilor judecătoreşti totul devine încet-încet haos”, a explicat ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă vor fi consecinţe legate de nerespectarea hotărârii judecătoreşti, Cătălin Predoiu a răspuns:

“Asta presupune să mă substitui cumva instituţiilor care au o atribuţie să îşi facă treaba, deci prefer să rămân în rezervă, dar de principiu, m-am pronunţat, inadmisibil”.