UPDATE

Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ anunță că este dispus să negocieze contractul colectiv de muncă, însă doar cu condița ca vineri angajaţii STB să iasă pe traseu.

Acesta susține că cetățenii țării nu trebuie să sufere din cauza anumitor orgolii.

“Concret, propun deschiderea negocierilor contractului colectiv de muncă, chiar începând cu ziua de luni. Astăzi voi retransmite acest lucru în atenţia sindicatului reprezentativ, condiţionând faptul că angajaţii trebuie să intre de astăzi pe traseu. Nu cred că cetăţenii trebuie să sufere doar pentru orgoliul unor lideri”, a afirmat Adrian Criţ.

În același timp, directorul general al STB a mai adăugat că angajaţii companiei au fost manipulaţi de conducerea sindicatului şi că vor suporta consecinţele regulamentului intern.

Mai exact, el susține că aceștia vor avea parte de o pierdere salarială

“Credeţi că cineva e capabil să răspundă şantajului? Suntem aici pentru a conduce eficient o societate şi pentru a cheltui cât mai puţini bani de la municipalitate. (…) Angajatul de rând, care a fost manipulat, suportă consecinţele regulamentului intern. O să aibă o pierdere salarială – să vedem ce scrie în regulamentul intern. Dar vreau să intre pe traseu.

Cei care într-adevăr au promovat acest dezastru vor trebui să răspundă în faţa legii, să se întâmple ceva, pentru că nu e normal ca atunci când ne dorim ceva să blocăm bucureştenii, pe cei care ne oferă fondurile necesare pentru acest serviciu de transport”, a menţionat Adrian Criţ.

ȘTIRE INIȚIALĂ 

Sindicaliștii STB au declanșat o grevă și astăzi, semn că în cursul zilei de joi nu s-a ajuns la niciun acord. Astfel, protestatarii au parcat mai multe mașini în fața depourilor și pe șinele de tramvai iar șoferii nu sunt lăsați să iasă pe traseu.

De menționat este faptul că joi seară lucrurile păreau a fi rezolvate în contextul în care primarul Capitalei, Nicușor Dan, spunea că la ora 06:00, în această dimineață, va veni la sediul STB, îi va trimite pe executorii judecătorești în fiecare depou, în fiecare autobază, astfel încât să îi determine pe șoferi să reia activitatea potrivit hotărârii din instanță câștigată ieri de Primăria Capitalei și de Societatea de Transport Public București.

În ciuda declarațiilor sale, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai exact, Nicușor Dan a ajuns la sediul STB, însă negocierile se prelungesc și se pare că vor mai dura o perioadă până când sindicaliștii și autoritățile vor ajunge la o idee comună.

Referitor la atitudinea angajaților STB o parte dintre aceștia au înțeles că trebuie reluată activitatea și își doresc să iasă pe traseu. Pe de altă parte, o parte dintre ei nu îi lasă pe aceștia, continuând procesele și făcând tot posibilul pentru a-i împiedica să muncească.

Protestele STB continuă, tensiunile se adâncesc

Acesta este și motivul pentru care au apărut și primele incidente, vineri dimineață, când jandarmii au intervenit pentru a calma situația izbucnită la autobaza Titan.

Viceprimarul Capitalei susține că angajații nu trebuie să aibă temeri legate de ceilalți colegi și să își facă treaba în continuare, adăugând că legea primează.

”Au venit și o parte din executorii judecătorești cu care vom merge în teren. Sunt și oameni de bună credință în STB, sunt șoferii care doresc să iasă în teren. Am avut și ieri un exemplu concret, un domn care a fost retras cu forța de către liderii de sindicat. Astăzi au blocat șinele și ieșirile din autobaze cu mașini proprii.

În primul rând, o discuție legitimă într-un contract colectiv de muncă trebuie să debuteze prin câteva proceduri specifice. Suntem în continuă legătură cu dumnealor, cu șoferii, încercăm să le explicăm că legea primează și că nu trebuie să le fie frică de acești șefi de sindicat și ar trebui să se teamă în primul rând de repercursiunile legilor”, a declarat Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei, la Antena 3.