Ironie, însă guvernul SUA care atenţionează România asupra pericolului corupţiei este el însuşi perceput ca fiind corupt de către cetăţenii săi. Un sondaj întocmit de Gallup pentru societatea Freedom House spune că nu mai puin de 75% dintre americani consideră guvernul federal ca fiind corupt, conform datelor publicate pe portalul instituţiei de cercetare sociologică.

Aceasta situează SUA în compania statului african Mauritius şi chiar mai prost decât ţări precum Belize, Israel, Slovacia şi Letonia. Este o deteriorare adusă de criza financiară care a aruncat o umbră urâtă a relaţiilor dintre Washington şi industria financiară de pe Wall Street. Înainte de şocul bursier, în anul 2007, 67% erau americanii care considerau guvernul SUA ca fiind corupt, procentajul fiind ameliorat la 66% în anul 2009 după venirea la putere a Administraţiei Obama.

Controversele privind demiterea unor oficiali ai Departamentului de Justiţie în scandalul privind Fiscul sunt apreciate ca fiind o cauză a deteriorării acestei percepe, conform comunicatului publicat de Gallup care însoţeşte rezultatele sondajului.

Cea mai mică încredere în conducători o au lituanienii, 90% dintre aceştia apreciind că propriul guvern este corupt, procentaje de peste 80% afişând Portugalia, Ghana, Spania, Republica Cehă şi Slovenia. Prin contrast, numai 14% dintre suedezi văd corupţie la nivel guvernamental, procentaje scăzute fiind, de altfel, o notă constantă a ţărilor nordice: Danemarca (19%), Finlanda (26%) şi Norvegia (30%). În cazul elveţienilor, numai 25% apreciază că guvernul lor este corupt, fiind urmat de Luxemburg (26%) şi Noua Zeelandă (27%). Dintre ţările mari, cel mai ridicat nivel de încredere îl avem în Germania, unde numai 38% din cetăţeni văd corupţie la nivel înalt.

Sondajul a fost realizat în SUA telefonic prin intervievarea a 1.000 de adulţi cu vârsta de peste 15 ani, marja de eroare fiind de +/-4,0 puncte procentuale şi un indice de încredere de 95%.