1. Cum se studiaza la Nantes?
Ecole des Mines de Nantes este o ,,grande ecole des ingenieurs,,, cum spun francezii, adica este destul de prestigioasa si se bucura de o recunoastere deosebita in mediul ingineresc. Toti studentii sunt obligati sa faca stagii de pregatire in intreprinderi, chiar si in afara Frantei. Chiar proiectul de diploma se face intr-un stagiu obligatoriu pentru toti studentii intr-o intreprindere, care ii si angajeaza desi nu au inca diploma de inginer. Statisticile scolii spun ca 80% din viitorii ingineri ajung sa lucreze in continuare la firmele la care si-au facut stagiul final. Inainte insa de a pleca in acest stagiu, toti studentii din anul terminal sunt obligati sa participe la un proiect in context international. Asta inseamna ca grupuri de cate trei studenti francezi primesc o tema de proiect pe care trebuie sa il faca in colaborare cu studentii unei universitati straine, fie mergand in tara respectiva, fie primind studentii universitatii straine la Nantes.

2. Cum te descurci cu cheltuielile curente?
Cazarea se gaseste de obicei destul de simplu in provincie. Parisul este un caz special, in care daca pleci la o bursa trebuie ori sa ai bani ori sa ai pe cineva la care sa stai. O chirie in Paris poate sa ajunga la mai mult de 500 de euro pe luna, in timp ce in provincie se gasesc locuri destul de ieftine, intre 150 si 350 de euro in rezidentele universitare, in functie de ce conditii se ofera. De cele mai multe ori universitatile au propriile lor rezidente sau, daca nu, se gasesc locuri in rezidentele altor universitati din oras si cred ca pe pagina de Internet a oricarei scoli se gasesc informatii despre cazare si despre viata sociala a studentilor. Din punctul de vedere al conditiilor, mai toate rezidentele au Internet, au cel putin o chiuveta in camera, iar restul este comun. Evident cele mai scumpe arata ca o camera de hotel de doua stele, cu tot ce iti trebuie in camera, adica frigider, resou, unele au chiar si telefon, priza de retea si de cablu TV. Diferentele corespund evident pretului!

3. Cum te intelegi cu colegii?
Daca francezii sunt renumiti pentru raceala cu care isi trateaza oaspetii, nu va faceti probleme… strainii sunt foarte prietenosi si comunicativi. De fapt, asta este cea mai frumoasa parte a vietii sociale in Franta. Pana acum am avut ocazia sa intru in
contact cu culturi ca cea indiana, tunisiana, algeriana, poloneza, braziliana, columbiana, italiana, chineza si, bineinteles, franceza. Sa nu mai vorbesc de ce petreceri se pot incinge in astfel de situatii. Nu trebuie sa iti uiti acasa cunostintele de limba engleza. Sunt indispensabile! si totusi: nu va asteptati ca in magazine sau in alte institutii publice cineva sa vorbeasca altceva decat franceza.