Achiziţiile şi fuziunile realizate de investitorii străini în România au reprezentat o sursă importantă de bani pentru acoperirea deficitelor externe în ultimii ani. Anul acesta, însă, se prognozează că valoarea tranzacţiilor se va micşora cu până la 60%.

Investiţiile străine au reprezentat unul dintre principalele „motoare“ care au contribuit în ultimii ani la creşterea economică a Europei de Sud-Est. Iar o parte semnificativă a investiţiilor s-a realizat prin achiziţii şi fuziuni. În ultimii şapte ani, în regiunea noastră au avut loc 3.720 de tranzacţii, cu o valoare declarată de 110 miliarde de euro. Această componentă a investiţiilor străine a intrat însă în declin în ultimii doi ani. „Se pare că volumul de achiziţii şi fuziuni înregistrate anul trecut în Europa de Sud-Est nu va mai fi atins şi anul acesta. De fapt, este posibil să se înregistreze un declin semnificativ. Scăderea valorii totale ar putea fi cuprinsă între 40% şi 60%“, declară pentru revista Capital Christopher Kummer, director al Institutului de Fuziuni, Achiziţii şi Alianţe (IFAA) din Austria.

Pentru România, oficialul IFAA prognozează pentru anul acesta o creştere cu peste 10% a numărului de tranzacţii, a căror valoare totală va fi mai mică cu peste 60% decât anul trecut. În aceste condiţii, valoarea medie pe tranzacţie se va diminua semnificativ. „Nu cred că preţurile plătite sunt în scădere, ci mai degrabă marile companii au fost deja vândute şi nu prea mai sunt astfel de firme disponibile în prezent. Privatizarea marilor companii se pare că s-a terminat, iar acum se fac tranzacţii mai mici“, consideră Christopher Kummer.
În anul 2005, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor s-a ridicat la 36,6 miliarde de euro în Europa de Sud-Est, fiind cea mai mare pentru această regiune din ultimii şapte ani. Anul trecut, nivelul a scăzut la 29,3 miliarde de euro, iar pentru anul curent se prognozează o valoare de 18,3 miliarde de euro, deşi numărul tranzacţiilor va creşte cu aproximativ 15% faţă de anul trecut. Această tendinţă arată că Europa de Sud-Est nu este sincronizată cu evoluţiile din domeniu de pe plan mondial. La nivel global, numărul tranzacţiilor va avea o creştere sustenabilă de 5%, iar valoarea totală a acestora se va majora cu aproximativ 40%.

În regiunea noastră, domeniul bancar a fost cel mai activ în ceea ce priveşte fuziunile şi achiziţiile. Aproape 29% din numărul de tranzacţii şi 47% din valoarea totală s-au înregistrat în ultimii şapte ani în acest sector. În clasament urmează serviciile de telecomunicaţii, cu o cotă de 17% din valoarea totală, petrol şi gaze naturale (5%) şi energie (4%).

Băncile din Grecia au fost cele mai active în privinţa achiziţiilor şi fuziunilor. Valoarea totală a tranzacţiilor din domeniul bancar s-a ridicat la 10,8 miliarde de euro. În urma Greciei este Turcia, cu 8,4 miliarde de euro, şi Austria (4,9 miliarde de euro).

De remarcat că în cazul Greciei, peste 55% din valoarea fuziunilor şi achiziţiilor s-au realizat în interiorul ţării. Dar acest fenomen de „agitaţie“ internă din domeniul bancar a fost vizibil mai ales în cazul Turciei, unde aproape 99% din valoarea fuziunilor şi achiziţiilor bancare au avut loc numai între instituţiile din interiorul ţării.
Rămânând pe terenul băncilor, este interesant de subliniat că nici o bancă românească nu a efectuat o achiziţie în străinătate, în timp ce băncile din Grecia au efectuat 44 de achiziţii, cele din Ungaria, 16. Băncile din Bulgaria au reuşit patru achiziţii, iar cele din Serbia, trei.

În regiune, cei mai activi investitori care au efectuat achiziţii şi fuziuni peste graniţă sunt austriecii. Firmele din această ţară s-au implicat în tranzacţii în valoare de 10,3 miliarde de euro, din care 5,6 miliarde numai în ţara noastră. Ambiţiile austriecilor par să fie concurate de ruşi, care vin puternic pe „turnantă“. „Firmele din est, în special cele din Rusia, devin din ce în ce mai interesate să facă achiziţii“, consideră Christopher Kummer. Accesul la finanţare şi cotaţiile ridicate ale petrolului şi gazelor naturale vor încuraja achiziţiile ruseşti în această zonă în anii viitori.

577
de achiziţii şi fuziuni s-au înregistrat în ultimii şapte ani, în România. Valoarea totală declarată a fost de 11,6 miliarde de euro

51-4124-15conjunctura28.jpg