Totodată, pe ordinea de zi a AGEA se află aprobarea unui împrumut în valoare de maximum 7,5 milioane de euro acordat de către Transgaz şi OMV (ambele companii fiind acţionari ai consorţiului Nabucco) către Nabucco Gas Pipeline International (NIC). Cota Transgaz nu va depăşi 50% din acest împrumut, care este purtător de dobândă şi garantat cu active viabile aparţinând NIC.
Împrumutul este destinat ‘să acopere nevoia de lichidităţi a NIC pentru evitarea situaţiei de insolvenţă şi a procedurilor legale aferente (inclusiv pierderea controlului asupra companiei NIC, în favoarea unui lichidator)’, se arată în comunicat.
În plus, se solicită aprobarea AGEA pentru participarea Transgaz cu aport de numerar de maximum 1,34 de milioane de euro la operaţiunea de majorare de capital social al NIC pentru acoperirea deficitului de lichidităţi în valoare de 7,5 milioane de euro, evidenţiat prin bugetul de închidere controlată, care să permită rambursarea împrumutului menţionat şi care să asigure evitarea intrării în insolvenţă a NIC.
Transgaz a precizat luna trecută că a constituit un provizion de 110,7 milioane de lei în urma deciziei consorţiului Shah Deniz II de a nu selecta proiectul Nabucco drept rută de transport al gazelor spre Europa, urmând ca alte 6,6 milioane de lei să fie cheltuite pentru rezilierea contractelor.
La finele lunii iunie, consorţiul care dezvoltă zăcământul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjdan a anunţat că a selectat proiectul TAP pentru a transporta gazele spre Europa, în detrimentul proiectului Nabucco, unde, printre acţionari, se numără şi Transgaz.
Sursa: Agerpres