Preşedintele Traian Băsescu a declarat la finele întâlnirii sale cu o serie de reprezentanţi din sistemul bancar că datornicii care nu au probleme cu plata ratelor din cauza crizei financiare să nu încerce să beneficieze de pe urma acestei perioade nefaste şi să îşi amâne rambursările. În opinia sa, dacă băncile nu încasează ratele vor avea dificultăţi în creditările ulterioare.

Potrivit şefului statului, în cazul în care clienţii rău-platnici vor continua aceste practici cu efecte negative pentru economie, ei vor suferi repercursiuni din partea statului: “Apelul meu extrem de serios este că cei care nu au probleme de rambursare să o facă în timp util, pentru că, pentru a proteja sistemul bancar, vom analiza posibilitatea acţiunii statului pentru ca cei care deliberat nu rambursează creditele să fie stimulaţi să o facă”.

Băsescu s-a limitat la avertisment, fără a da exemple exacte asupra instrumentelor pe care adminisraţia le poate utiliza pentru a-i constrânge pe clienţii băncilor să-şi achite ratele la timp. De altfel, el nu a precizat în vizorul căror instituţii ale statului vor intra rău-platnicii.