Traian Băsescu: Economia este prioritatea zero pentru că necesită reacţie imediată.

Daţi-ne câteva elemente.
Traian Băsescu: În câteva cuvinte: consolidarea stabilităţii macroeconomice a României, în condiţiile în care situaţia economică la nivelul UE pare a se deteriora în anul 2013. Ar fi păcat să pierdem acest avantaj, după ce el a fost plătit atât de scump de români, prin măsurile de austeritate luate în anul 2010. Sunt de acord că românii nu-i iartă pe politicienii care au impus măsurile de austeritate – inclusiv pe mine – în 2010.

Dar, ar fi de neiertat ca, după atâta suferinţă pusă, prin austeritate, în contul cetăţenilor, să vină un guvern care, din populism sau din neştiinţă, să readucă dezechilibre în situaţia macroeconomică a ţării. Scuza crizei economice globale nu ar putea funcţiona, pentru simplul motiv că ajustările din 2010 şi 2011 au făcut ca România să fie pregătită pentru al doilea val al crizei. Aduceţi-vă aminte despre acea criză în „W” pe care, acum doi ani, guvernatorul Mugur Isărescu nu o excludea.

Concret, ce ar trebui să facă Guvernul?
Traian Băsescu:
Locuri de muncă. Nu există altă soluţie de consolidare fiscală decât crearea de noi locuri de muncă. Această abordare generează şi creştere economică şi reducerea deficitelor bugetului de stat consolidat, fie că vorbim de deficitul de circa 3,6 miliarde de euro al Fondului de pensii, fie că vorbim de banii insuficienţi de la Sănătate, fie că vorbim de subfinanţarea Armatei sau de banii pentru investiţii.

Dacă locurile de muncă sunt problema, înseamnă că suntem dependenţi de investiţiile străine.
Traian Băsescu:
Investiţiile străine nu pot rezolva problema locurilor de muncă, din cauza volumului redus. În următorii 4-5 ani trebuie să ne bazăm pe propriile noastre resurse: banii europeni, care în 2013 se vor ridica la circa 6 miliarde euro şi redeschiderea mineritului, pentru metale al căror preţ a crescut enorm pe piaţa mondială, de când România a sistat exploatarea acestora.

Cu siguranţă, nu susţin că s-ar putea relua exploatarea minelor de cupru, aur şi argint fără respectarea celor mai ridicate standarde de mediu. Iar dacă, peste cele de mai sus, vom stimula continuarea investiţiilor în energia electrică eoliană, vom renunţa la demagogie şi vom relansa prospecţiunile şi, apoi, exploatarea gazelor de şist sau a gazelor şi ţiţeiului din Marea Neagră, dacă administraţiile locale vor aborda micii investitori, fie ei români sau străini, cu deschidere şi fără exces de birocraţie, iar programul de eficientizare a companiilor de stat va fi continuat, cu siguranţă vom reuşi să consolidăm stabilitatea macroeconomică a ţării.

Este cel mai bun lucru pe care un guvern îl poate face pentru oameni. Aici, aş mai adauga ceva şi anume faptul că „Agenda UE 2020” este un bun program de guvernare cu obiective concrete, fie că ele se referă la educaţie, la diminuarea abandonului şcolar, la eficienta energetică, la mediu etc.

Mizaţi pe creştere economică, stagnare sau scădere economică?
Traian Băsescu:
Cum credeţi că un politician care, alături de alţii, şi-a asumat pierderi politice enorme în 2010 a făcut- o fără să mizeze pe creştere economică! Sigur că mizez pe creştere economică, dar condiţionat de ce v-am răspuns la întrebarea anterioară. Mi-aş dori mult ca guvernul ce va fi instalat după alegeri să nu piardă această şansă, pentru că are toate condiţiile ca să asigure creşterea economică. Îi trebuie doar voinţa politică şi pricepere.

Avem suficiente resurse pentru a depăşi vârful de plată din 2013 ?
Traian Băsescu:
Cu siguranţă da, chiar dacă în 2013 vom avea de rambursat 5 miliarde de euro şi nu 1,6 miliarde ca anul acesta. Problemele suplimentare faţă de bugetul actual vin însă din legislaţia existentă, naţională şi europeană. Indexarea pensiilor este obligatorie conform noii Legi a pensiilor, plata medicamentelor nu va mai putea fi extinsă la 180 – 360 zile, ci va trebui făcută la maxim 60 zile şi, în sfârşit, începând cu iulie 2013, se reia la CEDO judecarea proceselor de despăgubire pentru cei ale căror averi/ bunuri au fost naţionalizate de regimul comunist.

Ar trebui reduse TVA, CAS-ul?
Traian Băsescu:
Mă tem că o astfel de acţiune ar fi extrem de riscantă pentru capitolul venituri bugetare. Cred că, pe de o parte, stabilitatea fiscală, iar pe de altă parte, o debirocratizare radicală la nivel central şi local, sunt esenţiale pentru anul 2013 şi pentru încă doi- trei ani, până când ne consolidăm pe o creştere economică durabilă.

Citiți INTERVIUL INTEGRAL, pe evz.ro