Traian Băsescu, fostul președinte al României, a declarat la un post de televiziune că pensia minimă nu ar trebuie să concureze cu pensia socială, pentru că este mai degrabă un ajutor social, nu un drept câștigat pe contributivitate. Băsescu a comparat cele două tipuri de pensii și a arătat că că ambele venituri sunt mult mai mari decât contribuţiile plătite la buget de benficiarii lor pe timpul cât au lucrat.

„Eu cred că nu trebuie să intre această pensie socială în concurenţă cu pensia minimă pentru cei care au contribuit la pensii. Este aceeaşi moralitate ca la cei cu pensii speciale, cu singura deosebire că aici se impunea ca ajutor social pe când la pensiile speciale nu se impunea ca ajutor social să-i dai de trei ori pensia pe care o merita ca şi contribuţie” a spus Băsescu.

Pensia minimă nu e pensie

Așadar, fostul președinte susține că pensia minimă este de fapt un ajutor social dat foștilor membri CAP.

„Pensia minimă nu e o pensie, este un ajutor social dat foştilor membri CAP, aceia despre care vedeam în fiecare seară la televizor pensii de câţiva lei” a mai spus el, la un post de televiziune.

Pensia minimă, de 704 lei

Amintim că în urmă cu puțin timp Violeta Alexandru, ministrul Muncii, anunțase că valoarea pensiei minime, fixată pentru anul 2020, este de 704 lei, deși existau promisiuni că suma va fi mai mare.

„Cu privire la pensia minimă, în acest moment, plafonul este acelaşi din anul anterior, aprecierea noastră a fost că în raport cu presiunea pe bugetul pe 2020 cuantumul trebuie să rămână acelaşi, vorbim de 704 lei. Este vorba despre pensiile celor care nu au cotizat în sistemul de pensii şi pentru care statul găseşte, totuşi, îndreptăţit, să acorde o sumă pentru acoperirea, e adevărat, insuficientă pentru nevoile acestor oameni.

Principiul pe care-l aplicăm în ceea ce priveşte sumele prevăzute pentru pensii, aşa cum cunoaşteţi, se axează pe contributivitate. Acesta este principiul corect pe care ne axăm în toate estimările pe care le-am prins în buget şi ne vom ţine de ele. Se fac în acest moment eforturi pentru găsirea unei soluţii la momentul rectificării bugetare, vă puteţi aştepta din partea noastră să venim cu o iniţiativă în Guvern în acest an, nu ignorăm problema, suntem foarte concentraţi pe acest aspect şi în cursul anului viitor vom încerca să identificăm soluţii şi veţi vedea din partea noastră o iniţiativă pe această temă”, a declarat Violeta Alexandru, ministrul Muncii