Giangiacomo Feltrinelli a părăsit în 1957, Partidul Comunist Italian, nemulțumit de lâncezeala conducătorilor acestuia și a călătorit foarte mult pentru a cunoaște experiențele luptătorilor comuniști. Feltrinelli a visat să realizeze în Sardinia o republică de tip comunist, după modelul Cubei. Giangiacomo Feltrinelli a fost cel care a publicat interviuri cu Fidel Castro, Ernesto ”Che ” Guevarra, Ho Chi Min,  a publicat romanul ”Doctor Jhivago” al lui Boris Pasternak, ceea ce a provocat iritarea maximă a Moscovei.

Simpatizant al ”Brigăzilor Roșii”, Feltrinelli și-a fondat în 1970, propriul grup de acțiune, numit ”Gruppi di Azione Partigiana”. Vânat de către agenții secreți ai CIA, Mossad și chiar KGB (el nu se încadra în sfera acțiunilor orchestrate de sovietici și, în plus, el publicase romanul ”Dr. Jhivago”, devenit best-seller, care arăta ceea ce s eascundea în spatele ”Marii Revoluții din Octombrie”), el și-a adoptat numele ”Osvaldo” și a decis să trăiască în ”lumea subterană”. Grupul său a comis numeroase atentate cu bombă, el însuși fabricând și instalând dispozitive explozibile. În data de 15 martie 1972, Giangiacomo Feltrinelli dorea să arunce în aer un stâlp de înaltă tensiune de la Segrate, lângă Milano. Oficial s-a afirmat că, în timp ce manevra explozibilul, din cauza unei greșeli, ar fi avut loc explozia care l-a ucis pe Feltrinelli. Funeraliile lui Feltrinelli au adunat 8 000 de oameni, dornici să îl conducă pe ultimul drum.

În 1974, o înregistrare audio, descoperită într-o casă conspirativă a ”Brigăzilor Roșii” arăta că un colaborator al lui Feltrinelli, cățărat pe stâlp, pentru a monta dispozitive explozibile ar fi auzit explozia jos, dar că el s-a menținut pe stâlp și că l-ar fi văzut pe Feltrinelli rănit grav, cu ambele picioare secționate de explozie. În 1979, oficial, ”Brigăzile Roșii” au declarat că moarea lui ”Osvaldo” s-a datorat propriei sale erori tehnice. 

Anumite surse au arătat însă, în 2012 (ziarul ”Corriere de la Sera” a publicat rapoarte criminalistice, ascunse timp de circa 40 de ani), faptul că ”Osvaldo” ar fi fost legat de stâlpul care urma să fie detonat, iar apoi cineva a detonat bomba, fiind înscenat acest accident. Moartea lui Giangiacomo Feltrinelli a fost atribuită atât serviciilor secrete italiene, cât și celor americane, israeliene, ba chiar și celor sovietice.