Doliu uriaș în lumea artiștilor! Un important artist s-a stins din viață. Cariera sa este cunoscută la nivel internațional

Tenorul de talie internaţională Corneliu Murgu s-a stins din viață marți, 26 aprilie. El a condus timp de 19 ani destinele Operei timișorene. Tenorul și-a început studiile de specialitate în țară, dar a decis să și le continue la Conservatorul din Florența, una dintre cele mia înalte școli de canto. El s-a perfecționat cu Marcello del Monaco, fratele marelui tenor Mario del Monaco.

Datorită calității vocii sale, el a fost recomandat pentru rolurile repertorului spinto, precum: Andrea Chenier, Calaf, Cavaradossi, Samson, Turiddu, Radames, Luigi, Dick Johnson culminând cu Canio şi Otello.

El a avut debutul în rolul lui Riccardo din „Bal mascat” de la Metropolitan din New York. După debut, tenorul român a fost invitat cu regularitate în Statele Unite ale Americii, evoluând pe scenele teatrelor lirice din Philadelphia, Pittsburg, New Orleans, Palm Beach, Denver. Un alt moment important al carierei sale îl reprezintă debutul de la Covent Garden în rolul Calaf din „Turnadot” de G. Puccini.

Cel mai apreciat interpret contemporan în rolul lui Otello

În anul 1987, Corneliu Murgu a primit Medalia Verdi d’Oro la Parma, fiind considerat unul dintre cei mai apreciați interpreți contemporani ai rolului Otellor din opera lui G, Verdi.

În perioada mandatului de director general al Operei Naţionale Române din Timişoara (2000 – 2019) a dezvoltat continuu repertoriul instituţiei şi a contribuit la închegarea ansamblurilor artistice, a continuat Festivalul Internaţional „Timişoara Muzicală”, a pus bazele Festivalului de operă şi operetă în aer liber, a înscris instituţia în Asociaţia „Central & Estern Europeeans Contries” dedicată operelor din ţările aflate în centrul şi estul continentului şi care a avut ca scop colaborarea internaţională între aceste importante instituţii de cultură, a organizat la Timişoara o ediţie a renumitului Concurs Internaţional de Canto de la Verviers, Belgia, a invitat în spectacolele instituţiei solişti, dirijori, regizori, scenografi, coregrafi cu renume internaţional, notează adevărul.ro.

Recent (2014, 2015 şi 2016) a realizat regiile artistice ale spectacolelor de operă „Trubadurul”, „Turandot”, „Cavalleria rusticana” şi concepţia artistică a baletului „Paiaţe”. De-a lungul perioadei sale de management a organizat numeroase turnee ale colectivului Operei timişorene în: Olanda, Austria, Germania, Italia, Belgia, Spania, Qatar, Liban, Grecia, Serbia, Ungaria etc.

Sursă foto: Dreamstime